Loading...
tr usd
USD
0.04%
Amerikan Doları
36,66 TRY
tr euro
EURO
-0.09%
Euro
40,02 TRY
tr chf
CHF
0%
İsviçre Frangı
0,00 TRY
tr cny
CNY
0%
Çin Yuanı
0,00 TRY
tr gbp
GBP
-0.05%
İngiliz Sterlini
47,61 TRY
bist-100
BIST
0%
Bist 100
10.862,14 TRY
gau
GR. ALTIN
0.45%
Gram Altın
3.552,38 TRY
btc
BTC
-1.19%
Bitcoin
83.010,09 USDT
eth
ETH
-1.04%
Ethereum
1.906,32 USDT
bch
BCH
-1.57%
Bitcoin Cash
332,25 USDT
xrp
XRP
-2.05%
Ripple
2,29 USDT
ltc
LTC
-2.54%
Litecoin
89,96 USDT
bnb
BNB
0.32%
Binance Coin
633,78 USDT
sol
SOL
-2.65%
Solana
124,63 USDT
avax
AVAX
0.95%
Avalanche
19,00 USDT
  1. Haberler
  2. Fraud
  3. 2021 Yılının Trend Dolandırıcılık Eylemleri

2021 Yılının Trend Dolandırıcılık Eylemleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2021 yılını geride bırakmamıza sayılı günler kala bu yılın zirve yapan dolandırıcılık eylemlerini sizler için sıraladık.

1. Sigorta Dolandırıcılığı

Akıllı telefonların hayatımızda önemli bir hale gelmesi, siber suçlular için birçok fırsat alanı oluşturdu. Kullanıcıların gizli ve önemli kişisel bilgilerine ulaşmayı sağlayan sahte uygulamalar, kullanıcıları kolaylıkla tuzağa düşürebiliyor.

Bu sayede elde edilen banka bilgileri ile sizleri 850’li ya da cep telefonu numarasından arayan dolandırıcılar kendilerini banka personeli olarak tanıtıp banka hesabınıza geçen yıl sigorta yapıldığını ve bu sigorta kaynaklı iadenizin olduğunu söyleyip iadeyi hesabınıza yatırmak için sizden sesli yanıt sisteminde (IVR) internet/mobil bankacılık şifrenizi tuşlamanızı talep ediyorlar. Aksi halde vadeli hesabınızın vadesinden önce bozulacağını ve faiz tutarından yararlanamayacağınızı belirtiyorlar. Ardından telefonunuza gelen kodu söylemenizi talep edip sizleri hatta oyalarken hesabınızdaki parayı farklı banka hesabına oradan da paranın izinin sürülememesi için kripto borsa hesaplarına gönderiyorlar.

Merak edenler için yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Burada anlamadığım ve hiçbir zaman anlamayacağım bir kaç konu mevcuttur.

  • Sizi arayan kişi sigorta iadeniz olduğunu söyleyip 500-1000 TL ile gözünüzü boyarken hiç mi ilgili bankadan sigortanız olmadığı aklınıza gelmiyor?
  • Bankalar bir çok kez personel sizden şifre istemez dediği halde neden şifrenizi paylaşıyorsunuz?
  • Arayan numaranın bankanıza ait olup olmadığını bilmeden neden hemen bilgi paylaşımına başlıyorsunuz?

Sigorta Dolandırıcılığında dikkat etmeniz gereken hususlara gelirsek;

  • Sizi arayan numaranın bankanızın iletişim merkezine ait olduğundan emin olun. Gerekirse hattı sonlandırıp bankanızı arayarak tarafınıza böyle bir arama yapılıp yapılmadığını öğrenin.
  • Her ne suretle olursa olsun telefonda internet/mobil bankacılık şifresi, kart şifresi paylaşmayın.
  • Telefonda size söylenen vaatlerde (hesabınıza para iadesi vs.) sizin banka da böyle bir ürününüz olup olmadığını bir düşünün.
2. Sosyal Medya Dolandırıcılığı

Sosyal medya da “bedava kupon paylaşıyoruz, paranızı 3 misline katlıyoruz” gibi ilan, mesaj ve görselleri çok sık görmüşsünüzdür.

Gelinen teknolojik noktada tutan bir iddia kuponu görseli, içi para dolu banka hesabı ekran görüntüsü, DM’ den yazılan yüzlerce teşekkür mesajı paylaşmak çok basit olmuştur. Bu gibi paylaşımlara itibar etmemek gerekirken aklınıza ilk gelecek soru “Bu insan madem bu kadar kolay para kazanabiliyor, kendi kazanmak yerine neden benden komisyon alıp bana kazandırıyor?” sorusunu sormak gerekir. Cevabı basit çünkü böyle bir kazanç yok amaç sizlere umut satıp elinizdeki belki de son parayı almak.

Bu yılın sosyal medya trendi ise arkadaşlarınızın sahte uygulamalara tıklaması sonucu hesaplarının ele geçirilmesi ve size onların hesabından gönderilen mesajlardır. “Ben kazandım sende kazan.” Oysa ki arkadaşınız sahte uygulama mağdurudur ve size yapılan paylaşımdan haberi dahi yoktur.

Bu dolandırıcılıktaki en büyük suç ise sosyal medya uygulamalarınındır.

Dikkat ederseniz bu paylaşımların tamamı size arkadaşınız tarafından gelmedi ise sponsorlu hesaplardan gelmektedir. Yani sosyal medya uygulamasına belirli bir ücret ödeyen dolandırıcı, hesabının olur olmaz karşımıza çıkmasını sağlıyor. Bu gibi durumlara uygulamalar önlem almadığı için sizin 30 saniyenizi ayırarak hesabı şikayet etmeniz iyi olur. Belki siz dolandırılmadınız ama her an farklı biri bu sponsorlu hesap tarafından dolandırılabilir.

3. Oltalama Saldırısı

En yaygın siber saldırı yöntemlerinin başında gelen oltalama tekniğinin sayısı gün geçtikçe artıyor. E-postalar veya sahte internet siteleri aracılığıyla kullanıcıların/ziyaretçilerin kart ve kişisel bilgileri kopyalanarak farklı ortamlarda kullanılmaktadır.

İlgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

4. Sosyal Mühendislik

Taklit ve ikna kabiliyetlerini kullanan dolandırıcılar, polis ya da kamu görevlisi gibi görünerek insanları kolaylıkla dolandırabiliyor. Günümüzde mesaj ve arama yoluyla sosyal mühendislik yöntemleri kullanan dolandırıcılara çok fazla rastlanılıyor. İlk sırada bahsettiğimiz sigorta dolandırıcılığı da aslında sosyal mühendisliktir.

Bu eskimeyen yöntem hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

5. Deepfake

2017 senesinde ortaya çıkmış ve giderek yaygınlaşan, kurumları hedef alan teknolojinin had safhada kullanıldığı bir dolandırıcılık yöntemidir.

Dolandırıcıların ilgisini çeken bu teknolojinin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

6. Sahte Başvuru Dolandırıcılığı

Kayıp/çalıntı ya da internet ortamında ele geçirilmiş kişisel bilgiler ile hazırlanan sahte kimlikler ile dolandırıcılar adınıza bankalara kredi ve kredi kartı başvurusunda bulunmaktadır. Genellikle bankaların fraud ekipleri bu dolandırıcılık olaylarını tespit etmekte olup maalesef çok yüksek ihtimal yakalanan, gözaltına alınan şüpheli ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılmakta ya da çok az ceza almakta ve fraud ekipleri tekrar başa dönmektedir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
2021 Yılının Trend Dolandırıcılık Eylemleri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir