Loading...
tr usd
USD
0.02%
Amerikan Doları
32,55 TRY
tr euro
EURO
0.49%
Euro
35,00 TRY
tr chf
CHF
0.24%
İsviçre Frangı
35,65 TRY
tr cny
CNY
0.00%
Çin Yuanı
4,49 TRY
tr gbp
GBP
0.66%
İngiliz Sterlini
40,85 TRY
bist-100
BIST
0.55%
Bist 100
9.775,95 TRY
gau
GR. ALTIN
0.49%
Gram Altın
2.435,12 TRY
btc
BTC
-0.75%
Bitcoin
63.809,21 USDT
eth
ETH
-0.41%
Ethereum
3.127,87 USDT
bch
BCH
-1.04%
Bitcoin Cash
474,40 USDT
xrp
XRP
-0.85%
Ripple
0,52 USDT
ltc
LTC
-0.93%
Litecoin
82,46 USDT
bnb
BNB
-0.23%
Binance Coin
607,40 USDT
sol
SOL
-1.41%
Solana
145,70 USDT
avax
AVAX
-3.26%
Avalanche
35,18 USDT

Çağrı Merkezi Aracılığı İle Dolandırıcılığa Dikkat

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kimlik, internet/mobil bankacılık, kart, sim bilgisi gibi özel bilgilerin 3. kişiler tarafından ele geçirilerek çağrı merkezinin gerçek müşteri gibi aranması ve işlem yapılmaya çalışılmasına çağrı merkezi dolandırıcılığı denir.

İnternet ve mobil bankacılığın yaygın olmadığı yıllarda bankalar çağrı merkezlerini şubelerin en büyük alternatif dağıtım kanalı olarak görmüş ve kullanmaya başlamıştır.

Türkiye’deki ilk çağrı merkezi 1996 yılında Citibank tarafından kurulmuştur. Gelinen noktada nakit işlemler hariç hemen hemen tüm işlemler çağrı merkezi kanalından yapılabilir hale gelmiştir.

Çağrı merkezi dolandırıcılıklarında, müşterilerin işlem yapmadan önce yaptığı güvenlik doğrulamaları bankaların diğer kanallarındaki güvenlik doğrulamaları ile ortak olması en büyük sorundur. Çünkü farklı yöntemler ile (oltalama, ikna-korkutma, zararlı yazılımlar vs.) ele geçirilen bu bilgiler dolandırıcılık olaylarının yaşanmasını da beraberinde getirir.

Günümüzde teknolojik gelişmeleri de dolandırıcılık eylemlerine alet eden girişimciler gerçek kişilerin hesaplarına çağrı merkezi aracılığı ile erişebilmektedir. Bu teknolojik kullanımın en yaygın olduğu yöntem VIOP (taklit) aramalardır. VIOP arama gerçekleştiren dolandırıcı çağrı merkezi üzerinden para transferi ile mağdur kişilerin hesaplarını boşaltır.

VIOP arama yöntemi kullanan dolandırıcılar sadece çağrı merkezini müşteri gibi aramakla kalmayıp aynı zamanda müşterileri de çağrı merkezi personeli olarak arayıp sosyal mühendislik yolu ile müşterinin kişisel bilgilerini, mobil/internet şifrelerini almakta hatta ve hatta müşteriye mobil bankacılık uygulaması üzerinden onay verdirerek telefonda müşteriyi oyalarken adına kredi, KMH (Ek Hesap) kullanmakta hesaplarındaki bakiyeyi transfer etmektedir.

Müşterinin Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
  • Çağrı merkezinde kullanılan SMS OTP, mobil bankacılık şifresi, telefon bankacılığı şifresi, kart şifresi gibi bilgiler kişiye özel olup bu bilgiler yalnızca sizin çağrı merkezini aradığınız durumlarda talep edilir.
  • Çağrı merkezinden size gelen aramalarda şifre tuşlamanız, mobil onay ya da şifreyi söylemeniz talep edilmez en fazla doğum tarihi, baba adı gibi bilgiler sorulur.
  • Tarafınıza yapılan aramalarda numara detayına, konuşan kişinin verdiği bilgilere dikkat etmeniz çok önemlidir. Herhangi bir güvensizlik durumunda hattı sonlandırarak çağrı merkezini aramalı ve tarafınıza yönelik ilgili bankadan böyle bir arama yapılıp yapılmadığını teyit etmeniz önem arz etmektedir.
Dolandırıcılığa Maruz Kalmanız Halinde
  • Çağrı merkezi ile irtibat kurarak adınıza önlem talep etmeli,
  • Zaman kaybetmeksizin paylaştığınız bankacılık şifrelerini güncellemeli,
  • SİM kartınız ile ilgili sorun olması halinde (Dolandırıcılar sim kartınızı kopyalamamış ya da telefonunuzu yönlendirmiş olabilir) gerek banka gerekse operatörünüz ile iletişim geçerek önlem talep etmelisiniz.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler;

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Çağrı Merkezi Aracılığı İle Dolandırıcılığa Dikkat

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir