Deepfake ilk olarak 2017 yılında Amerikan sosyal medyası diyebileceğimiz Reddit‘de karşımıza çıkmış olan mevcut bir metnin, videonun veya resmin gelişmiş yapay zeka (AI) ve sinir ağı (YSA) teknolojisinin kullanılarak bir başkası gibi görünmesi için sahte yeni bir kimlik yaratılan medya teknolojisidir.
İlk dönemlerinde pornografik videolarda, sahte-aldatmaca haberlerde kullanılan deepfake günümüzde dolandırıcıların kullandığı bir teknolojiye dönüşmüştür.
2020 yılında Ziraat Bankası tarafından yayınlanan içinde Kemal Sunal’ın olduğu reklam filmi güzel bir deepfake örneğidir.
Deepfake güzel örnekleri olmasına rağmen kötü kullanıma ve dolandırıcılığa oldukça açık bir teknolojidir. Örnek vermek gerekirse; The Wall Street Journal da 2019 yılında çıkan bir habere göre dolandırıcılar bir şirket yöneticisinin sesini taklit ederek 243 bin dolar çaldı. Yine ustaca hazırlanmış bir deepfake örneği ile yüz tanıma sistemlerini (bankaların mobil bankacılık) geçmek basit bir işleme dönüşüyor.
Şirketler bu teknolojinin kötü kullanımından korunmak için artık çok faktörlü yetkilendirmeye geçmelidir. Örneğin şirketlerde bir kişinin kararı ile değil iki veya daha fazla kişinin kararıyla finansal işlemler gerçekleştirilmelidir. X kişinin şirket yetkilisinden para talep etmesinin hiçbir önemi olmamalı. X kişinin yanında Y kişisinden de izin almak veya onay almak zorunlu olmalıdır. Çünkü ses klonlama yolu ile siber dolandırıcılık girişimleri artmaya başlamıştır.
Deepfake videosu nasıl anlaşılır?
Fraud hizmetleri de sunan Experian “ Deepfake videosu nasıl anlaşılır? ” sorusuna cevap verdi. Şirketin açıklamasına göre videodaki kişinin yüzündeki bulanıklık, cilt tonundaki değişiklik ve düzensiz göz kırpmaları incelenerek deepfake videolarını tespit etmek mümkün. Yetkililer deepfake algoritmasının videolardaki kişilerin çok nadir göz kırpmasına imkan tanıdığına özellikle dikkat çekiyor. Bu da en basit belirleme yöntemi olarak öne çıkıyor.
İlginizi çekebilecek diğer içerikler;