Loading...
tr usd
USD
0.19%
Amerikan Doları
32,51 TRY
tr euro
EURO
0.09%
Euro
34,58 TRY
tr chf
CHF
0.22%
İsviçre Frangı
35,64 TRY
tr cny
CNY
0.03%
Çin Yuanı
4,49 TRY
tr gbp
GBP
0.13%
İngiliz Sterlini
40,43 TRY
bist-100
BIST
-1.36%
Bist 100
9.548,09 TRY
gau
GR. ALTIN
0.22%
Gram Altın
2.491,92 TRY
btc
BTC
0.44%
Bitcoin
63.703,04 USDT
eth
ETH
-0.4%
Ethereum
3.089,54 USDT
bch
BCH
-3.9%
Bitcoin Cash
488,45 USDT
xrp
XRP
-0.09%
Ripple
0,50 USDT
ltc
LTC
2.41%
Litecoin
79,97 USDT
bnb
BNB
-2.35%
Binance Coin
539,73 USDT
sol
SOL
-1.14%
Solana
136,94 USDT
avax
AVAX
-0.84%
Avalanche
34,86 USDT

Kredi Alacağım Derken Dolandırıcılara Para Kaptırmayın!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de internet bankacılığı 1997 yılında, mobil bankacılık  ise 2007 yılında kullanılmaya başlanmış olup 2010 yılından itibaren özellikle akıllı telefonların yaygınlaşması ile çok hızlı bir gelişim göstermiştir. Bu hızlı gelişim bizlerin hayatını kolaylaştırsa da bilinçsiz kullanıcı ve nakit ihtiyacı için köşeye sıkışmış mağdurları dolandırıcıların kucağına bırakmıştır.

Yine 2010 yılından itibaren artan sosyal medya platformları ve internet tarayıcıları sayesinde dolandırıcılar mağdurlara çok rahat ulaşmaktadır.

Yöntemleri nelerdir?
Reklam Yöntemi İle Kurdukları Web Sitelerini Tarayıcıda İlk Sıraya Yükselterek

Herhangi bir tarayıcıda “kredi alamıyorum, kredi hesaplama, kredi başvurusu, bana kredi çıkar mı?” gibi gibi yazılar yazdığımızda ilk sırada/sayfada ve sağ tarafında “reklam” ibaresi olan çok sayıda site çıkar.

Web sitelerine girdiğinizde ise süslü yazılar ile kendilerini tanıtan, kredi alamayan insanlara bankalardaki aracıları ile kredi çıkartabildiklerini söyleyen yasal olduklarını ifade eden bir takım açıklamalar ile karşılaşırsınız.

Maalesef yasallar çünkü önüne gelen danışmanlık firması adı altında şirket kurabilir. Netice de resmi makamlara başvuru yaparken kendilerini biz komisyoncuyuz amacımız insanları dolandırmak diye tanıtmıyorlar ki bu şekilde bile faaliyet göstermemeleri gerektiğini düşünüyorum.

İşleyişleri nasıldır?

Öncelikle 20-50 TL arasında kredi kartı/debit kart ile bir ödeme yaparak kişisel bilgilerinizi verirsiniz ve size bir KKB (Kredi Kayıt Bürosu) kaydı sorgusu yaparlar. Bu arada bu sorguyu sizlerde çok rahat bir şekilde çalıştığınız bankaların mobil/internet bankacılığı üzerinden ortalama 10 TL ile yada FİNDEKS üzerinden üyelik oluşturarak yapabilirsiniz. Sizin anlayacağınız daha ilk aşamada 10 TL tutarındaki işleme 50 TL vererek dolandırılmaya başlıyorsunuz.

Yaptıkları sorgunun amacı ise borç bakiyenizi ve kullanabileceğiniz kredi miktarını görmektir. Sorgu neticesinde size zaten kredi çıkıp çıkmayacağı belli oluyor. Eğer kredi alabiliyorsanız başvuru aşamasında vermiş olduğunuz iletişim numarasından sizi arayan firma yetkilisi “sizlere X miktar kredi onaylattık kullanmak için ofisimize gelebilirsiniz karşılığında X miktar komisyonumuzu alacağız” bilgisini paylaşıyor. Banka ismi sormayı denemeyin çünkü paylaşmayacaklardır eğer ofislerine giderseniz kredi kullanırken hangi bankadan kredi alacağınızı öğrenirsiniz. (Tüm bu süreci bizzat deneyerek sizlere aktardığımı da belirtmek isterim)

İlk maddemizde anlatmak istediğime gelirsek; kredi başvurusu ve kullanımı bireysel bir süreç olup krediyi alıp alamayacağınızda bu gibi firmaların herhangi bir etkisi söz konusu değildir. Eğer danışmanlık adı altındaki komisyoncu firmalar sizlere kredi çıkartabileceğini söylüyorsa sizde bireysel olarak araya herhangi bir aracı almadan bankalara başvuru yaparak kredi kullanabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken tek husus mobil/internet bankacılığı üzerinden başvurunuz reddedildi ise banka şubelerine giderek başvuru yapmaktır. Çünkü banka personeli sizden mobilde veremeyeceğiniz ek belge isteyebilir, kullanım amacınızı detaylı öğrenerek genel müdürlüğün ilgili birimlerine durumunuzu izah edebilir.

Sosyal Medya Üzerinden

Sosyal medyada da yine ilk maddemizdeki komisyoncular olmakla beraber daha tehlikeli dolandırıcılarda vardır. Komisyoncular hiç yoktan sizden çektiğiniz kredinin tamamını almıyordu sizleri “bizim sayemizde kredi kullandınız” diyerek kandırıyor karşılığında kullandığınız kredinin 4/1‘ini alıyordu.

Bu platformlardaki en tehlikeli yöntem sahte banka sayfaları/hesapları ya da altında binlerce yorum, fake dekont, görsel olan kredi sayfaları/hesaplarıdır.

İlgili hesaplar ile irtibata geçtiğinizde size gönderdikleri linke tıkladığınızda yada zaten sayfalarında/hesaplarında olan ve sizlerin de sahte yorumlardan, paylaşımlardan etkilenerek tıkladığınız linkler başınıza büyük sorunlar açabilir.

Nedir bu sorunlar? 
  • Sizi banka süsü verilmiş sahte uygulamaya yönlendirerek mobil/internet bankacılığınızın kullanıcı ve şifre bilgileri ele geçirilebilir.
  • Vermiş olduğunuz kişisel bilgiler sebebi ile adınıza sahte kimlik çıkartılabilir.
  • Cihazınıza bulaşabilecek bir virüs hem cihazınızdaki özel bilgi/belgeleri hem de cihazınızdan girmeniz muhtemel banka bilgileriniz ele geçirilebilir.

Bu gibi durumların sonunda siz kredi, kredi kartı alacağınızı zannederken banka hesabınız boşaltılmış, adınıza zaten kredi kullanılıp ilgili para çoktan çekilmiş, kredi kartınızdan nakit avans çekilip başka bankaya (son zamanların trendi kripto para borsası çünkü izini sürmek imkansız) aktarılmış yine adınıza ek hesap (KMH) çıkartılarak elde edilen tutar çoktan buharlaşmış olabilir. Bu durumda bilgileri siz paylaştığınız için bankanız haklı olarak hiçbir sorumluluk kabul etmeyecektir.

Telefon Yolu İle

Son yılların trend dolandırıcılık yöntemlerinden biri de telefon yolu iledir. Sizleri genellikle 212, 850 ya da cep telefonu operatörü numarasından arayan kişiler bankadan aradığını söyleyerek adınıza hazır kredi limiti çıktığını kullanmak isterseniz yardımcı olabileceğini belirtir ve ikna kabiliyetlerini de kullanarak olmayan krediyi kabul etmeniz sağlarlar. Ardından telefonunuza internet bankacılığı şifrenizi tuşlamanızı ve gelen SMS de yer alan şifreyi kendilerine söylemenizi talep ederler. Siz kredi kullanacağınızı zannederken hesabınızda varsa nakit, kart hatta kredi başvurusu yaparak çıkması halinde tüm parayı telefonda sizleri meşgul ederken farklı hesaplara transfer ederek mağdur olmanıza sebep olurlar.

Burada dikkat etmeniz gereken birkaç husus söz konusudur.
  • Hiçbir banka personeli SMS ile size iletilen şifreyi kendilerine söylemenizi talep etmez.
  • Çalıştığınız bankanın iletişim numarasını bilin ve bu numara dışında farklı numaralardan gelen aramalarda bilgi paylaşmayın.
0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Kredi Alacağım Derken Dolandırıcılara Para Kaptırmayın!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir