Loading...
tr usd
USD
-0.19%
Amerikan Doları
32,48 TRY
tr euro
EURO
0.26%
Euro
34,92 TRY
tr chf
CHF
0.15%
İsviçre Frangı
35,62 TRY
tr cny
CNY
-0.12%
Çin Yuanı
4,49 TRY
tr gbp
GBP
0.2%
İngiliz Sterlini
40,67 TRY
bist-100
BIST
-0.05%
Bist 100
9.716,77 TRY
gau
GR. ALTIN
0.53%
Gram Altın
2.435,93 TRY
btc
BTC
0.54%
Bitcoin
64.640,30 USDT
eth
ETH
0.67%
Ethereum
3.161,83 USDT
bch
BCH
-0.36%
Bitcoin Cash
477,69 USDT
xrp
XRP
0.43%
Ripple
0,53 USDT
ltc
LTC
1.89%
Litecoin
84,80 USDT
bnb
BNB
1.24%
Binance Coin
616,35 USDT
sol
SOL
-1.23%
Solana
145,96 USDT
avax
AVAX
-1.57%
Avalanche
35,80 USDT

Kripto (Sanal) Para Nedir, Ne İşe Yarar? Sanal Para Nasıl Üretilir, Kripto Yasası İçeriği Nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Artık sitemizde son yılların dijital para birimi olan kripto paralar ile ilgili yazı dizilerimiz ve haftalık bültenlerimizde yer alacaktır.

Fakat öncesinde kripto para ile ilgili bilinmesi gereken bilgileri vermeye çalışacağız.

KRİPTO PARA NEDİR?

İsmini şifreleme birimi olan kriptografiden alan kripto para, sanal ve dijital bir para birimidir. Kripto paralar herhangi merkezi bir otoriteye bağlı olmadığı için belirli bir kurum ya da merkez tarafından yönetilemez. (Maalesef zengin ya da influencer diyebileceğimiz kişilerin sosyal medya paylaşımları zaman zaman piyasayı etkilemektedir) Kripto parada güvenlik sanal cüzdanlar, şifreler ve kodlar ile sağlanır. Kripto paraların izi hiçbir kurum ya da kuruluş tarafından takip edilemez ve değeri arz-talep dengesine göre değişiklik gösterir.

KRİPTO PARA NASIL ÜRETİLİR?

Şifreleme bilimi kriptografi kullanılarak verilerin işlenmesi ile üretilen kripto para çeşitleri, sanal ortamda kullanıcılar ile buluşur. Kripto para madenciliği (kazım işlemi) birden fazla kullanıcının birim üretmesi ile olur. Üretimlerde üst sınır bulunmakta olup o sınıra yaklaştıkça üretimde zorlaşır. Kripto üretimi için ise güçlü bir bilgisayar ve internet bağlantısı gereklidir.

KRİPTO PARA NASIL ALINIR?

Kripto para nasıl alınır? sorusu her zaman merak edilen konuların başında gelmiştir.
Gerçek para ile kripto alım-satım borsalarından alınabilir. Kripto cüzdanından transfer yöntemi ile başka birinin cüzdanına gönderilebilir. Yine güçlü bir bilgisayar (işletim sistemi iyi) ile kripto para kazımı yapılarak elde edilebilir. 

KRİPTO PARA PİYASASI

Kripto çeşitlerinin, alım-satım verilerinin, anlık yükseliş ve düşünün takip edilmesi kripto para piyasasını oluşturur.

KRİPTO PARA BİRİMLERİ

Şifreleme tekniğine dayanan ve sanal ortamda kullanılan kripto paraların tamamının kendine özgü bir para birimi ve sembolü vardır. Bu sanal paraların atası ise Bitcoin’dir. 2021 tarihi itibari ile yaklaşık 10 binden fazla kripto para çeşidi bulunur.

KRİPTO PARANIN ÜLKE PARALARINDAN FARKI NEDİR?

Merkeziyetsizdir. Herhangi bir yerden, kurumdan, piyasan yönetilmez.

Blok zincir sistemi tarafından oluşturulan kripto paraların miktarı ve zamanlaması kripto-sistemin kuruluş aşamasında belirlenir.

Kripto para üreticiliği / madenciliği dağınık ağlarda yapıya dahil olan kullanıcılar tarafından karmaşık bazı matematiksel şifrelerin çözümlenmesiyle yapılır.

Yapılan işlemlerde kişisel bilgi gerekmez.

Kripto paranın izi sürülemez.

BITCOIN NEDEN YÜKSEK ELEKTRİK TÜKETİYOR?

Kripto para birimi Bitcoin sisteminde yapılan bütün işlemler kripto para birimine bağlı bütün bilgisayarlarda kayıt ediliyor. Sistemde elektrik üretimine neden olan esas etmen ise madenci olarak adlandırılan ve bitcoin üreten kişiler oluyor. Madenciler çok fazla sayıda gelişmiş bilgisayar ile bu işlemleri yapmak zorunda oldukları için yoğun elektrik tüketimine neden oluyor.

Anadolu Ajansı’nın Cambridge Üniversitesi tarafından yayımlanan Bitcoin Elektrik Tüketimi İndex’inden elde ettiği verilere göre, Bitcoin madenciliği yıllık yaklaşık 120 terawatt elektrik tüketiyor. Verilere göre, altın araştırmaları için tüketilen elektrik miktarı ise yıllık 131 terawatt olarak gerçekleşiyor.

Bitcoin madenciliğinin elektrik tüketimi ülkelerin elektrik tüketimi ile kıyaslandığında ise kripto para, bütün ülkeler arasında en çok elektrik tüketenler listesinden 32. sırada yer alıyor. Listede ilk sırada 6 bin 875 terawatt yıllık elektrik tüketimi ile Çin yer alıyor.

KRİPTO PARA NASIL ORTAYA ÇIKTI?

2008’de Satoshi Nakamoto tarafından yazılan bir makele ile varlığından haberdar olunan ilk kripto para Bitcoin’dir. Ardından birçok farklı kripto para ortaya çıkmıştır. Bitcoin dışındaki kripto para birimlerine genel olarak altcoin denilir ki bu kısaltma alternatif ve coin yani madeni paranın birleşimidir. Uzmanlar, kripto paraların toplam piyasa değerinin önümüzdeki yıllarda 3–4 trilyon Amerikan dolarına kadar çıkabileceğini tahmin etmektedir. Şuan ki tahmini değeri 2,4 trilyon Amerikan dolarıdır.

KRİPTO PARA YASASI

Çıkacak olan kripto para yasasının temel maddeleri vergiler ve Türkiye’de yasal temsilcilik bulundurma zorunluluğu olacak. Coin ve alt-coinler için uygulanacak bir vergi sistemiyle beraber ülkemizde bu piyasadaki hacmin az da olsa düşmesi beklenmekte.

Özellikle küçük yatırımcıların komisyonlara ek uygulanacak vergilerle beraber kâr marjının düşmesi, bu sebeple farklı yatırım araçlarına yoğunlaşmaları bekleniyor. 

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Kripto (Sanal) Para Nedir, Ne İşe Yarar? Sanal Para Nasıl Üretilir, Kripto Yasası İçeriği Nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir