Ülke içi yada dışı gerçekleştirilen döviz cinsi tüm para transferleri SWIFT adı verilen sistem ile gerçekleştirilir.
SWIFT açılımı Dünya Bankalar Arası Finansal Telekomünikasyon Derneği / Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication
Her bankanın kendilerine özgü bir Swift kodu vardır ve 11 haneden oluşur.
Swift ile para gönderimi için gerekli bilgiler;
- Alıcının Bilgisi (Firma/Kişi)
- Alıcı Bankanın Swift Kodu
- Alıcı Banka Adı
- Alıcının IBAN/Hesap numarası
Peki Swift Dolandırıcılığı Nedir?
Yurtdışı ile iş yapan birçok firma görüşmeleri telefon veya yüz yüze yerine e-posta ile yapmaktadır. Bu durumu fırsat bilen dolandırıcılar ihracat yapan firmaların e-posta adreslerini ele geçiriyor. Ele geçirilen e-posta adresleri aracılığı ile firmanın proforma faturada yer alan IBAN numarası silinerek yerine dolandırıcılık amaçlı kullanılan IBAN numarası yazılıyor ve e-posta ürün/hizmet karşılığı ödemeyi yapacak yurtdışı firmaya iletiliyor. Bu sayede ürün/hizmet karşılığında alınan dövizin kendi hesaplarına geçmesini sağlıyorlar.
Proforma Fatura; Teklif özelliği taşıyan bir fatura olarak düşünebilirsiniz. Asıl fatura kesilmeden önce firma kaşeli bir şekilde ürün/hizmet ve satış detaylarının belirtildiği faturaya verilen genel addır.
Örnek vermek gerekirse;
X bankanın Adana şubesinde bulunan İncir Dış Ticaret adlı firmanın hesabına İngiltere de faaliyet gösteren Gold firmasından 100.000 Euro havale gelmiştir. Ancak Aydın da tarım ürünleri ihracatı yapan bir firma tutarın kendilerine ait olduğunu belirterek X bankasına şikayette bulunmuştur. Banka yetkilileri yaptıkları araştırma ve muhabir bankadan aldıkları bilgi neticesinde İncir Dış Ticaret adlı firmanın proforma faturasının sahte olduğunu belirliyor.
Buradaki önemli nokta ise şikayet bankaya iletilene kadar dolandırıcılar paranın tamamını veya bir kısmını hesaptan çekmiş oluyor.
Bu yöntem ile dolandırılan firmalar genellikle ülkemizde olup dolandıranlarda çoğunlukla Afrika merkezli çetelerdir. Zaman zaman konunun basına yansıdığı da oluyor.
Dünya genelinde ise SWİFT dolandırıcılığı hacker diye tanımladığımız bilgisayar korsanlarının ülke merkez bankalarının SWİFT ağına sızması ile gerçekleştirilmektedir. Bu yöntem ile 2016 yılında Bangladeş’ten 81 Milyon Dolar, Vietnam’dan 1.2 Milyon Dolar ve 2017 yılında Rusya’dan 6 Milyon Dolar çalınmıştır.
Muhabir Banka Nedir?
Bir bankanın yurt içi yada yurt dışında, şubesi bulunmayan bölgelerde müşterilerine finansal hizmetler vermeye devam etmek için adına işlem yetkisi verdiği bankalara verilen addır.
Örneğin; ülkemizde faaliyet gösteren X bankası İngiltere’de fazla müşterisi olmadığı için şube açmak yerine ilgili ülkedeki yerel banka ile anlaşarak müşterilerine o banka üzerinden finansal hizmet vermeye devam edebiliyor.