Loading...
tr usd
USD
0.29%
Amerikan Doları
32,51 TRY
tr euro
EURO
0.18%
Euro
34,56 TRY
tr chf
CHF
0.07%
İsviçre Frangı
35,61 TRY
tr cny
CNY
0.29%
Çin Yuanı
4,49 TRY
tr gbp
GBP
0.16%
İngiliz Sterlini
40,47 TRY
bist-100
BIST
-1.36%
Bist 100
9.548,09 TRY
gau
GR. ALTIN
0.54%
Gram Altın
2.496,49 TRY
btc
BTC
-1.48%
Bitcoin
62.487,52 USDT
eth
ETH
-1.95%
Ethereum
3.041,37 USDT
bch
BCH
-5.57%
Bitcoin Cash
479,97 USDT
xrp
XRP
-0.66%
Ripple
0,49 USDT
ltc
LTC
0.9%
Litecoin
78,80 USDT
bnb
BNB
-3.6%
Binance Coin
532,80 USDT
sol
SOL
-4.59%
Solana
132,16 USDT
avax
AVAX
-3.5%
Avalanche
33,93 USDT

Kripto Para Madenciliği (Mining) Nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Madencilik (mining), donanım ve yazılımlar yardımıyla kripto üretiminin yanı sıra kripto para transferlerinin kaydının ve onayının yapılmasıdır. Her yeni birim üretildiğinde, oluşan blokların çözülmelerinin zorluk seviyeleri de artar. Bu nedenle madencilik için güçlü bir bilgisayar ve internet bağlantısı gereklidir.

Kripto para madenciliği temelde iki amaca hizmet eder. Bunlar;

  • Kripto para ağı içinde dağıtılan işlem bilgilerinin doğrulanması ve blok zinciri içerisinde saklanması işlemidir.
  • İkincisi, yayınlanan işlemin geçerli olup olmadığını tanımlamak için kripto para zincirleri için güvenli, hacklenmeye dayanıklı bir ekosistemin oluşturulmasıdır.

Kripto para için arz-talep madencilik yolu ile oluşturulur.

Kripto para madenciliği (kazım işlemi) birden fazla kullanıcının birim üretmesi ile olur. Üretimlerde üst sınır bulunmakta olup o sınıra yaklaştıkça üretimde zorlaşır.

Cüzdanlar arasında yapılan transferler onaylanmadan önce bir işlem havuzuna (mempool) aktarılır. Ardından aktarılan işlemler bir araya getirilerek blok oluşturulur. Bu bloklar, ağa bağlı cihazlar tarafından doğrulanarak onaylandıktan sonra blok zincirine yazılır.

Madenciler, transfer işlemlerini doğrular, onaylar ve blok zincirinin bir kopyasını saklar.

Kripto Para Madenciliği Nasıl Yapılır?

Madencilik çok farklı yöntemlerle yapılabilmektedir. Biz dört farklı yöntemden bahsedeceğiz.

CPU Madenciliği

‌‌CPU, merkezi işlem birimi (işlemci) demektir. Yani evlerimizde kullandığımız bilgisayarlara bir madencilik yazılımı kurularak kolaylıkla ‌CPU madenciliği yapılabilir.

Ancak kazım çok güç ve elde edilecek kripto para yok denecek kadar azdır. Bu sebepten bu yöntem günümüzde çok tercih edilmez.

GPU Madenciliği

Bilgisayarların ekran kartlarının işlemcilerine Grafik İşlemci Birimi (GPU) denmektedir. GPU madenciliği de, ekran kartlarının işlemcilerinde hesaplama yapılarak işlemlerin doğrulandığı madenciliktir. Grafik kartlarının işlemcileri, bilgisayarların işlemcilerine kıyasla güçlü ve hesaplama odaklıdır. Bu nedenle Bitcoin, Ethereum, Zcash gibi kripto paraların madenciliğinde grafik kartları kullanılmaktadır.

Madenciler kazım işleminden daha fazla kazanmak için genelde birden fazla ekran kartını bir araya getirerek “Rig” adı verilen cihazlar kullanmaktadır.

‌ASIC Madenciliği

‌‌ASIC, Uygulamaya Özel Entegre Devreler, yardımıyla yapılan kripto para madenciliğidir. Bu devrelerin içlerindeki yazılım ve donanımlar, kripto para madenciliği gerçekleştirmek üzere kurulmuştur. Çok sayıda işlemciden oluşan ASIC cihazlar yüksek kazım yapmasına rağmen çok fazla elektrik tüketmektedir. Bu nedenle bu madencilik yönteminde iyi bir elektrik altyapısına ihtiyaç vardır.

Bulut Madenciliği

Bulut madenciliği, kazım ve kripto paralardan anlamayan fakat bu işe girmek isteyen kişiler için ideal bir yöntemdir.

Madencilik yapmak isteyen kullanıcılar, bulut madencilik servislerinden işlemci gücü kiralar ve bu işlem gücünü, istedikleri madencilik havuzuna yönlendirerek kripto para madenciliği yapabilirler.

Fakat saydığımız bu dört yöntemde de gerek ülkelerdeki yasaklamalar gerekse kazım esnasındaki maliyetler sebebiyle her geçen gün kar elde etme seviyesi azalmaktadır.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Kripto Para Madenciliği (Mining) Nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir