Söz konusu biz olunca dolandırıcılık yöntemleri ve isimlerinde sınır yok. Dolandırıcıların en çok kullandığı yöntemlerden biri de “Kapora Dolandırıcılığı” dır.
Tanımını yapacak olursak; hayali bir mal ve hizmetin alımından önce dolandırıcı tarafından önden istenen tutardır.
Söz konusu yöntem ile;
- Ev alımı ve kiralama,
- Araç alımı,
- Elektronik eşya alımı,
- Yedek parça alımı,
- Tütün ve tütün mamulleri alımı esnasında karşılaşılmaktadır.
Evet yukarıda yanlış okumadınız bu yöntem son zamanlarda tütün ve tütün mamulleri alımında diğerlerine göre çok sık görülmektedir.
Peki işleyiş nasıldır?
Dolandırıcılık yöntemlerinin büyük çoğunluğunda karşılaşıldığı üzere dolandırıcı şahıs kendisine fake bir isim ile ilan sitelerinde ilan hazırlar. Tabi öncesinde de konu ile hiç alakası olmayan paraya ihtiyacı olan üçüncü bir şahısın banka hesabını aylık kiralamıştır. (Hesap Kiralama Suç Mu? yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz.) Amaç arkada iz bırakmamaktır. Mağdur kişi şikayette bulunduğunda yakalanacak kişi konu ile hiç alakası olmayan üçüncü şahıs olacaktır.
Konuyu fazla uzatmadan detaya geçelim. Ucuz fiyata tütün veya mamullerini sattığını söyleyen (ilan veren) dolandırıcı ile site üzerinden irtibata geçtiğinizde kişi size bir kaç foto bir iki etkileyici/inandırıcı söz ile ürünü x bir tarihte teslim edeceğini fakat öncesinde ya ürünü tedarik ya da farklı bir sebepten tutarın bir miktarını önden vereceği hesaba göndermenizi ister. Siz de “zaten ucuza bulmuşum adamda güvenilir” diyerek parayı gönderirsiniz. Ardında ara ki ulaşasın. Dolandırıcı sizi çoktan engellemiş ve her ihtimale karşı (hesaptaki paraya bloke) gönderdiğiniz parayı çekmiş olur.
Mağdurların çoğu gönderdiği tutar diğer dolandırıcılıklara kıyasla küçük bir meblağ olduğu için (ortalama 200-300 TL) çok uğraşmayıp sadece parayı gönderdiği bankayı arayarak şikayet eder, parasını geri talep eder. Fakat talebinizin resmi bir karşılığı yoktur.
Gerçekte yapmanız gereken savcılığa suç duyurusunda bulunmaktır. Kimse de bunu yapmaz. Şayet çok küçük bir ihtimalde olsa para hesapta ise (dolandırıcı gaflete düştü parayı çekmedi diyelim) sizin mağdur olarak 24 saat içerisinde savcılığa suç duyurusunda bulunup bir örneğini bankaya göndermeniz gerekir. Aksi halde dolandırıcının hesabına konulan geçici bloke 24 saat içerisinde kalkar. Çünkü dolandırıcı o kadar profesyoneldir ki hiçbir bankanın herhangi bir resmi yazı olmadan hesabına tedbir koyamayacağını bilir ve yüzsüzlüğü gereği bankayı BDDK‘ya şikayet bile eder.
Peki bu iş bu kadar kolay mı? Banka hiç mi bir şey yapmıyor?
Cevap hem evet hem de hayır.
Öncelikle banka şikayeti dikkate alır ve kişinin hesap hareketlerini inceler. Ardından elinde resmi bir yazı olmadığı için dolandırıcı kişiye hesaptaki parasını bir an önce çekmesini hesabını kapatacağını bildirir. Kişi için önlem alır ve bir daha gerek kendisi ile gerekse diğer bankalar ile çalışmasını engeller. Bu “Hayır” yanıtımızın cevabıydı.
Gelelim “Evet” yanıtına;
Yukarıda belirttiğimiz bankanın çabası tamamen beyhude. Çünkü dolandırıcı, zaten üçüncü bir kişinin hesabını kullandı. Yine aynı şekilde başka bir kurbanın hesabı ile dolandırıcılığa devam edecektir.
Bu yüzden her türlü dolandırıcılık olayında mağdurun resmi makamlara şikayeti olmalı ki, IP ya da kamera kayıtları vs. gibi incelemeler ile gerçek dolandırıcı bulunsun.
Diğer kapora yöntemleri de mantıkta bu anlattığımıza benzemekte olup konuyu çok uzatmamak için detaylara girmiyoruz.
İlginizi çekebilecek diğer içerikler;