Güvenli ödeme yöntemlerinden biri de sanal karttır. Fiziki olarak herhangi bir varlığı olmayan bu kartlar banka müşterileri tarafından internet ya da mobil bankacılık üzerinden tanımlanır. Alış-veriş yapılmak istendiğinde ise sistem üzerinde oluşturulan kart numaraları ile işlem sağlanır.
Mevcut kredi kartınıza bağlı olarak açabildiğiniz sanal kartların limitini yine kredi kartınızın limiti dahilinde belirleyebiliyorsunuz. Sanal kart ilk açıldığında limiti 0 TL‘dir. Limitinizi yine internet/mobil bankacılık üzerinden belirleyebilir dilerseniz sadece alış-veriş yapacağınız zaman bir limit belirler, işlemi yaptıktan sonra herhangi bir limit artarsa kalan limiti hesaba geri aktarabilirsiniz. Yani alış-veriş yapmadığınız zamanlarda güvenliğiniz açısından limiti 0 TL‘de bırakabilirsiniz.
Sanal Kart Nerede Kullanılır?
Sadece online alış-veriş işlemlerinizde kullanabilirsiniz.
Sanal Kartın Avantajları Nelerdir?
- Öncelikle sanal kart fiziki kartınızdan bağımsız kart numaraları, CVV kodu, son kullanım tarihi ile üretilir.
- Yine sanal karta işlem yapacağınız tutar kadar limit yükleyebilir, ardından kart limitini tekrar sıfırlayabilirsiniz.
- Farklı numaralardan oluşan sanal kart sayesinde fiziki kartınızın bilgilerini online alış-veriş işlemlerinde paylaşmamış olursunuz.
Sanal Kart ile Güvenli Alış-Veriş Yapılır Mı? Karttan Bilginiz Dışında İşlem Yapıldığında Sorumluluğunuz Var Mıdır?
Bilgilerinizi güvenle sakladığınızda (üçüncü kişiler ile paylaşmama, herhangi bir yere not almama vs.) sanal kart gönül rahatlığı ile (özellikle yüksek limitli kart sahipleri için) alış-veriş yapabileceğiniz bir yöntemdir.
Fakat fiziki kartlarda olduğu gibi sanal kartlarda da kötüye kullanım ya da bilginiz dışında işlem yapılma olasılığı vardır.
Bilginiz Dışında İşlem Nasıl Yapılır?
Mobil/internet bankacılığı kullandığınız cihazınıza yapılan bir saldırı ( phishing, pharming vs.) sanal kart bilgilerinizin ele geçirilmesine ya da bilginiz dışında sanal kart oluşturulup alış-veriş yapılmasına sebep olabilir.
Kötüye Kullanım
Müşteri TCKN bilgisi, internet/mobil bankacılık kullanıcı adı, şifresi ve kart bilgisini güvenle saklamak ile yükümlüdür. Bu bilgileri gelişi güzel saklamak (cep telefonu, pc ya da cüzdanınıza not alıp saklamak gibi gibi), üçüncü şahıslar ile paylaşmak kartınızdan işlem yapılmasına olanak sağlar ve yükümlülük size ait olur.
Bu İki Durum Arasındaki Fark Nasıl Anlaşılır? Sonuç Ne Olur?
Siz sanal kartınızdan bilginiz dışında işlem yapıldığını iletebilir ve itirazda bulunabilirsiniz. Durum bankanın ilgili birimi tarafından araştırılır ve yapılan işlemin sizin hatanızdan veya kötü niyetinizden mi? yoksa banka açığından kaynaklı mı? yapıldığı tespit edilerek çıkacak sonuca göre sorumluluk sizde, banka ya da her ikinizde de olabilir.
Bankanın ilettiği sonuçtan memnun kalmaz iseniz gerekli suç duyurusunda bulunarak olayı adli bir boyuta taşıyabilir son kararı mahkemelerin vermesini sağlayabilirsiniz.
Genel itibari ile belirttiğimiz konulara dikkat ederseniz sanal kart son derece güvenli bir ödeme yöntemidir.
Detaylı bilgiler için teşekkürler, ek olarak şahsi kanaatim online hiçbir harcamada asıl kart bilgileri kullanmak yerine sadece bizim kontrolümüzde olan sanal kartlarla işlem yapmak daha sağlıklıdır.