2022 senesinin ilk dolandırıcılık trendi sosyal medya üzerinden geldi.
Son aylarda Instagram üzerinde gönderilen direkt mesajlarda dolandırıcılar “telif hakkını ihlal ettiniz itiraz talebi için linke tıklayın” şeklinde kullanıcılara mesajlar göndermektedir. Paniğe kapılan kullanıcı linke tıkladığında hesap bilgileri ele geçirilmekte. Hesabı ele geçirilen kullanıcının arkadaş listesi hedef alınarak farklı yöntemler ile haksız kazanç elde edilmeye çalışılmaktadır.
Peki Instagram dolandırıcılığında yöntemler nelerdir.
Dolandırıcıların En Bilindik İki Yöntemi
İlk Yöntem; Hesabı ele geçirilen kişinin hikaye kısmına fake dekontlar ile “Kıbrıs kumarhanelerinde 2.000 TL ile kumar oynayarak 60.000 TL kazandım sizde kazanabilirsiniz” tarzında paylaşımlar yapılmaktadır.
Paylaşımı hesap sahibi arkadaşının yaptığını zanneden mağdur hemen irtibat kurarak verilen IBAN adresine 2.000 TL göndermektedir. Dolandırıcı tuzağına düşürdüğü kişiyi sadece 2.000 TL ile bırakmayarak dolandırmaya çeşitli bahaneler ile devam etmektedir.
Nedir Bu Bahaneler
- “Paranı katladım fakat para üzerinde bloke var …. tutar gönder ki bloke kalksın.” tarzı bir geri dönüş.
- Daha fazla kazanabiliriz ne kadar paran varsa gönder.
Mağdur, dolandırıcının gönderdiği sahte dekont, ekran görüntülerine o kadar inanıyor ki (insanlara kolay kazanılan para her zaman tatlı gelir) herhangi bir sorgulama ihtiyacı hissetmeden ne istenirse yapıyor.
Hatta mağdur duruma uyanır gibi olduğunda iş bu sefer tehdit boyutuna geçiyor ve dolandırıcı mağdurdan alabildiği kadar para almaya devam ediyor.
Nedir Bu Tehdit
“Yaptığımız iş yasa dışı, Türkiye’de kumar oynamak yasak …. tutarda parayı göndermezsen polis, savcı sana ulaşacaktır. Hakkında dava açılacak vs.”
İkinci Yöntem; Mağdur kişinin (hesabı ele geçirilen) arkadaş listesine mesajlar gönderilerek çeşitli bahaneler ile borç talep edilmektedir.
Nedir Bu Bahaneler
- Karakoldayım acil para lazım.
- Hastanedeyim paraya ihtiyacım var.
- Yolda kaldım yardım eder misin? gibi gibi.
Instagram Dolandırıcılığı Nereye Şikayet Edilir?
Açıkçası dolandırılan kişi savcılığa gidebilir fakat bu durumdan çok bir şey çıkmayacaktır. Birde dolandırıldığınız yöntem kumar ise zaten bile isteye suça ortak olmuşsunuzdur. Bu durumda suçlu bile çıkabilirsiniz.
Instagram yönetimine şikayette bulunabilirsiniz. Burada ise yapılacak tek şey sizi dolandıran hesabın kapanması olacaktır. Fazla bir beklentiniz olmasın.
Dolandırıcıya Gönderdiğiniz Tutarı Geri Alabilir Misiniz?
Bu durum da pek mümkün değildir. Şayet genelde gönderilen tutar 3-5 dakika içerisinde çekildiği için ve parayı bizzat siz gönderdiğiniz için banka sorumlulukta kabul etmez. Bankaya parayı kumar oynamak için gönderdiğinizi söylerseniz hesabınız dahi kapatılabilir.
Ayrıca parayı gönderdiğiniz hesapta kiralık hesap olduğu için yetkililer muhtemelen dolandırıcı kişiye ulaşamayacaktır.