Türkiye İmar Bankası (İmarbank), 1928 yılında kurulan banka sırasıyla 1975’de Doğuş Grubu 1988’de ise Uzan Grubu tarafından satın alınmıştır.
90’lı yıllara verdiği yüksek faiz ve ilginç reklamları ile damga vuran banka birçok tartışmaya sebep olsa da mevduat sahiplerini paralarını bankaya yatırmaktan alıkoyamamıştır.
Banka 1988 yılından (Uzan Grubu’nun satın aldığı tarih) Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından faaliyetlerine son verilen 2003 yılına kadar birçok skandala karışmıştır.
Bunlar;
- Her sene zarar eden bankanın kârlı gösterilmesi,
- Banka kredilerinin neredeyse tamamının Uzan Grubu’na kullandırılması,
- Banka tarafından KKTC’de kurulan Off-Shore hesapların Uzan Grubu finansmanı için kullanılması,
- Sermaye yeterliliği ve likidite sorunları,
- Banka portföyünün büyük çoğunluğunu yine Uzan Grubu’nun oluşturması,
- Banka kayıtlarının yeterli olmayışı,
- Genel Müdür ve üst yetkililerin banka kararlarında herhangi bir yetkilerinin olmaması (yetkilerin tamamı yönetim kurulu üyesi olan Uzan Grubu’nda)
- 2001 yılındaki BDDK müdahalesine kadar Uzan Grubu’na kullandırılan kredilerden herhangi bir tahsilat yapılmaması,
- Kayıt dışı mevduat toplanması,
- Yetkisiz ve açığa DİBS (Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yurt içi piyasada ihraç edilen borçlanma senetleridir) satışı,
- Hakim ortak kredileri,
- İmar Off-Shore hesapları,
- Paravan şirketler üzerinden kaynak aktarımı,
İmar Bankası’na BBDK tarafından el konulduğunda bankanın 169 şubesi, 2 tahsilat ofisi ve 1.520 personeli bulunmaktaydı.
İmar Bankası Vurgunun Boyutu
BDDK tarafından İmar Bankası’ndaki soygunun bankada sadece birkaç kişinin kullanım yetkisi bulunan GMO4 programı kullanılarak ters kayıtlar verilmesi yoluyla gerçekleştirildiği açıklanmıştır. BDDK’nın uyarısına rağmen bankanın, sadece 12 Haziran 2003’ten sonra 616 trilyon lira, 17.5 milyon dolar ve 9.4 milyon euroluk mevduatı off-shore’dan tasarruf mevduatına dönüştürdüğü, açığa devlet tahvili ve hazine bonosu satışıyla topladığı paranın ise 728.4 trilyon lira olduğu bildirilmiştir. Gizlenen mevduat nedeniyle sadece 2003’ün ilk beş ayında kaçırılan verginin 125 trilyon lira olduğu belirlenmiştir.
Bankanın toplam vurgunu (o dönem ki paranın günümüze kıyaslanması ile) 9 Milyar Türk Lirası’dır.
Halk arasında İmarzede olarak anılan 22.145 kişi bulunmakta olup bugüne kadar bu mudilere (faiz elde etmek amacıyla bankaya para yatıran kimse) TMSF, Ziraat Bankası kanalıyla 26 etapta 1 Milyar Türk Lirası ödeme yapmıştır.
İmar Bankası Davası
Bankayı zarara uğrattıkları gerekçesiyle aralarında Hakan ve Cem Uzan ‘ın da olduğu 25 sanık hakkında dava açılmış olup 2013 senesinde dava zaman aşımına uğramış bu süre zarfında da toplam 8 sanığa 1 ile 2 yıl arasında değişen komik cezalar verilmiştir.