İhtarname, Noterlik Kanunu kapsamında insanların kanun, yönetmelik, sözleşme, örf ve adetten doğan haklarını, karşı tarafa hatırlatmayı veya bildirmeyi amaçlar. Buna istinaden bankalar kredi, ek hesap (KMH) veya kredi kartı verdikleri müşterilerinin, borçlarını zamanında ödememesi durumunda borçlulara ihtarname gönderebilir.
Bankalar borcunu ödemeyen müşterilere ihtarname göndermeden önce ortalama 60 gün bekler. İhtarnameyi alan borçlu, ortalama olarak 30 gün içerisinde borcunu ödemez, banka ile anlaşma yoluna gitmezse icra takibi başlayabilir.
Not: Yukarıda belirttiğimiz ortalama 90 gün sonunda genelde tarafınıza haciz gelmeyebilir. Bunun yerine banka tahsilat birimleri sizi uzun bir müddet arayarak (bu aramalar bir süre sonra taciz boyutlarına kadar varabileceği gibi sizin yerinize eş, dost, patronlarınızı da arayabilir hatta ve hatta görüşme esnasında yetkili konuşma adabını aşan söylemlerde de bulunabilir) borcunuzu ödemenizi, taksitlendirmenizi telkin edebilir.
Bankanın Noter Aracılığıyla Gönderdiği İhtarname Ne İçerir
Bankalar verdikleri kredi, ek hesap (KMH) veya kredi kartı borçlarını ödemeyen borçlular hakkında yasal işlem yapmadan önce borçlulara ikaz niteliğinde bir ihtarname gönderir.
Borçluya gönderilen ihtarnamenin üzerinde, bankaya ödenmesi gereken taksitler ile gecikme faizlerinin brüt tutarı yazılı olur. Banka bu tutarın ödenmesi için borçluya ne kadar ek süre vermiş ise bunu ihtarnamede belirtir. Ayrıca belirli süre içerisinde ödenmesi halinde faizlerin alınmayacağına dair bir şerhte düşülebilir.
Noterden Gelen İhtarnameyi Alan Borçlular Ne Yapmalı
İhtarnamede belirtilen süre zarfında borcunuzu ödeyebilecek gücünüz yok ise banka ile anlaşma yoluna gitmeyi deneyin. (borcu taksitlendirme)
Belirtilen sürede yapılandırma yapamaz veya borcunuzu ödeyemezseniz banka icra takibi başlatabilir.
Unutmamanız gereken bir diğer hususta eğer borcunuz takibe düşerse ödeyeceğinizden çok daha yüksek meblağlar sizden talep edilebilir.
İlginizi çekebilecek diğer konular;
- İcrada Hangi Mallar Haczedilemez?
- İşyerine Gelen Hacizde Hacze Konu Edilemeyecek Mallar Nelerdir?
- İcra Takibinde Borçlu Ne Yapabilir?
- İlamlı İcra Takibi Nedir?
- İlamsız İcra Takibi Nedir?
- Tebliğ Edilmeyen İcra Ödeme Emri Geçerli Midir?
- Aile Evine Haciz Gelir Mi?
- İhtiyati Haciz Nedir?
- İcra Takibi Nedir?
- İcrada Hangi Mallar Haczedilemez?
- İcra Takibi Süreci Nasıl İşler?
- Eve Gelen İcraya İtiraz İle İcrayı Durdurma Yolları