İcra takiplerinin amacı alacaklının borçludan alamadığı tutarı devlet eli ile tahsil etmektir. Bu tahsilat başlamadan önce borçluya bir ödeme emri tebliğ edilmelidir.
Bu yazımızda “Tebliğ edilmeyen icra ödeme emri geçerli midir?” sorusunun cevabını vereceğiz.
Ödeme Emri Tebliği Zorunlu Mudur?
Ülkemizde icralar biraz mantık dışı olduğu için ödeme emri tebliği borçlu için çok büyük önem arz etmektedir. Konuyu açacak olursak icra dairesine başvuran alacaklının icra takibini başlatmak için dilekçe vermesi yeterlidir. Yani borçlu olduğunu iddia ettiği kişinin borcunun olduğuna dair somut bir delil sunmak zorunda değildir.
Bu bakımdan borçluya borcu tebliğ edilmelidir. Borçlu bu duruma itiraz edebilir, borcunu ödeyebilir ya da herhangi bir aksiyon almayabilir.
Ödeme emri tebliğinden sonra borçlunun yukarıda saydığımız aksiyonları alabilmesi için 7 günlük bir süresi vardır. Bu süre zarfında herhangi bir aksiyon almazsa borcunu kabul etmiş olur ve itiraz edemez.
Buradan da anlaşılacağı üzere icra ödeme emri tebliğinin amacı; borçluyu borcundan haberdar etmek ve 7 gün sonunda borcun kesinleşmesini sağlamaktır. Eğer bu tebliğ yapılmazsa, borcun tahsili için başlatılan icra usulsüz olacaktır.
Ödeme Emrinin Tebliği Nasıl Yapılır?
Ödeme emrinin tebliği, posta yolu ile yapılır. İcra ve İflas kanununda bununla ilgili hususlar açık bir şekilde yer alır.
İlginizi çekebilecek diğer konular;
- İcrada Hangi Mallar Haczedilemez?
- Banka Geciken Borçlar İçin Noterden Gelen İhtarname ve Sonuçları
- İşyerine Gelen Hacizde Hacze Konu Edilemeyecek Mallar Nelerdir?
- İcra Takibinde Borçlu Ne Yapabilir?
- İlamlı İcra Takibi Nedir?
- İlamsız İcra Takibi Nedir?
- Aile Evine Haciz Gelir Mi?
- İhtiyati Haciz Nedir?
- İcra Takibi Nedir?
- İcrada Hangi Mallar Haczedilemez?
- İcra Takibi Süreci Nasıl İşler?
- Eve Gelen İcraya İtiraz İle İcrayı Durdurma Yolları