Blockchain bir iş ağındaki işlemlerin kaydedilmesi ve varlıkların takip edilmesi sürecini kolaylaştıran, paylaşılan ve üzerinde değişiklik yapılamayan veri tabanı sistemidir. Bu varlıklar ev, araba, nakit para gibi somut olabilir ya da marka, patent gibi soyut olabilir. Aklınıza gelebilecek her şey için bir blockchain sistemi kurulabilir.
Blockchain Önemi Nedir?
Blockchain sayesinde varlıkları oluşturduğunuz zincire (sipariş, ödemeler, hesaplar, menkul ya da gayrimenkul varlıklar vs.) yalnızca izni olan ağ üyeleri tarafından erişilebilir. Veriler şeffaf olarak paylaşılır ve baştan sona tüm ayrıntılar görüntülenebilir.
Dağıtık Büyük Defter Teknolojisi Nedir?
Tüm ağ katılımcılarının, dağıtık büyük deftere ve üzerinde değişiklik yapılamayan işlem kayıtlarına erişim yetkisi vardır. Bu defterde yapılan işlemler kaydedildikten sonra değiştirilemez. Eğer hatalı işlem yapıldı ise hata silinemez hatayı tersine çevirmek için yeni bir işlem eklenir. Yani şeffaf bir şekilde tüm katılımcılar işlemleri görür, analiz eder ve inceler.
Akıllı Sözleşme Nedir?
Blockchain’ de işlemleri hızlandırmak için bir dizi kural kayıt edilebilir. Bu kurallar önceden tanımlanan koşulları otomatik olarak yürütebilir. Bu işleme de akıllı sözleşme denir.
Blockchain Avantajları Nelerdir?
- Daha hızlı işlem,
- Maksimum güvenlik seviyesi,
- Verimliliği arttırır,
Blockchain Nasıl Çalışır?
- İşlem yapıldıkça bir veri bloğu olarak kaydedilir.
- Her veri bloğu kendinden öncekine ve sonrakine bağlıdır.
- İşlemler geri alınamaz.
Blockchain Ağlarının Türleri Nelerdir?
- Genel blockchain ağları,
- Özel blockchain ağları,
- İzne tabi blockchain ağları
- Konsorsiyum blockchain,