Loading...
tr usd
USD
0.08%
Amerikan Doları
32,50 TRY
tr euro
EURO
-0.12%
Euro
34,69 TRY
tr chf
CHF
0.28%
İsviçre Frangı
35,72 TRY
tr cny
CNY
0.12%
Çin Yuanı
4,50 TRY
tr gbp
GBP
-1.04%
İngiliz Sterlini
40,29 TRY
bist-100
BIST
1.77%
Bist 100
9.693,46 TRY
gau
GR. ALTIN
0.5%
Gram Altın
2.496,86 TRY
btc
BTC
0.42%
Bitcoin
64.085,27 USDT
eth
ETH
0.38%
Ethereum
3.067,91 USDT
bch
BCH
0.7%
Bitcoin Cash
479,92 USDT
xrp
XRP
2.3%
Ripple
0,51 USDT
ltc
LTC
2.24%
Litecoin
82,66 USDT
bnb
BNB
1.25%
Binance Coin
560,89 USDT
sol
SOL
1.11%
Solana
144,07 USDT
avax
AVAX
3.29%
Avalanche
35,80 USDT

Uzaktan Müşteri Edinim ile (Digital Onboarding) Nasıl Hesap Açabilirim?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günümüzde teknolojinin tüm olanaklarından en iyi şekilde yararlanan kurumların başında bankalar gelmektedir.

Bankalar artan maliyetler ve iş gücü sebebiyle artık şubeleşme faaliyetlerini geri planda tutarak bunun yerine dijitalleşme çalışmalarına önem vermektedir.

Dijitalleşme atağını ülkemizde ilk başlatan banka Enpara uygulamasını hayata geçiren QNB Finansbank olmuştur. Bunu birkaç bankanın başarısız girişimi takip ettikten sonra 2021 yılının Nisan ayında BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) “Bankalarca Kullanılacak Uzaktan Kimlik Tespiti Yöntemlerine ve Elektronik Ortamda Sözleşme İlişkisinin Kurulmasına İlişkin Yönetmelik” yayınlayarak bir nevi tüm bankaların dijitalleşmesine ön ayak olmuştur.

Bankalar için yoğun geçen 2021 yılından sonra (Uzaktan Müşteri Edinimi için alt yapı oluşturma ve test faaliyetleri) nihayet tüm bankalar olmasa da birçok bankaya artık bir tık uzaklıktayız.

Peki Şubeye Gitmeden Nasıl Uzaktan Müşteri Edinim ile (Digital Onboarding) Hesap Açabilirim?

Öncelikle müşteri olmak istediğiniz bankaya karar vererek bankanın internet sitesi ya da mobil uygulaması üzerinden “Uzaktan Müşteri Olma” formunu doldurmanız gerekir. Formu doldurduktan sonra sistem TC Kimlik Kart’ınızı cep telefonunuza okutmanız için sizi yönlendirecektir. Bunun için telefonunuzun NFC özelliği olması önemlidir. Çünkü NFC özelliği olmayan telefonlar ile yapılan başvurularda prosedür ve süre uzayacağı için sinirleriniz bozulabilir :)

Yönetmelik NFC‘ siz yapılan başvurularda başvuru yaptığınız bankaya 30 gün içerisinde başka bir bankadaki size ait hesaptan 1 TL dahi olsa para transferi yapmanızı istiyor. Bu transferin amacı adınıza bilginiz dışında ya da sahte kimlik ile hesap açılmasını engellemektir. Transfer gerçekleşmez ise 30 gün sonra hesabınız otomatik olarak kapanacaktır.

Kimlik okutma işleminden sonra sistem kimlikteki fotoğraf ile sizi eşleştirmek için anlık fotoğrafınızı çekecek ve sizden Deepfake tuzağına düşmemek için birkaç saçma hareket yapmanızı isteyecek. (Bu hareketler gülümsemeniz, göz kırpmanız, kafanızı sağa-sola / yukarı-aşağı oynatmanız gibi) Hareketleri de sorunsuz geçerseniz müşteri temsilcisine bağlanıp birkaç dakikalık görüşmeden sonra müşteri olabilir. Dijital ortamda şubeye gitmeden müşterisi olduğunuz bankadan kredi, kredi kartı, ek hesap kullanabilir, EFT-Havale, FAST yapabilirsiniz.

Müşteri olurken (görüntülü görüşme esnasında) dikkat etmeniz gereken en önemli konu yakınınız dahi olsa üçüncü bir şahıstan destek almamak olmalıdır. Çünkü yönetmelik bu durumu yasaklamaktadır. Bu duruma dikkat etmezseniz başvuru süreniz uzayabilir hatta ve hatta müşteri olma talebiniz kabul olmayabilir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Uzaktan Müşteri Edinim ile (Digital Onboarding) Nasıl Hesap Açabilirim?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir