Kredi kartı borcunu ödeyemeyen kart sahibi sayısı 2022 yılı itibariyle 4.1 milyon kişiye ulaşmış bulunmaktadır.
Günümüzde kart borcunu ödeyemeyen kart hamili hem maddi hem de psikolojik zarara uğramaktadır. Maalesef ki kart borcunu taksitlendirmekte bilindiği ya da yazıldığı kadar kolay bir durum değildir.
Bankalar genelde borcunu ödeyemeyen kart hamilinden taksitlendirme talebi geldiğinde kart borcu takibe düşene kadar taksitlendirme kabul etmemektedir.
Peki Kredi Kartı Borcunu Taksitlendirmenin Bir Yolu Yok Mudur?
Elbette vardır.
İlk Yol;
Borcu kredi çekerek kapatma yoludur. Eğer kredi çekebiliyorsanız en makul yol budur. Sebebi, kartınıza olan borcunuzu taksitlendirmek istediğinizde banka idari takibe ya da yasal takibe düşmenizi bekler. Bu durum bankalarca kontrol edilen kredi skorunuzu olumsuz etkiler ki uzun bir müddet bankalar ile çalışamazsınız. Ayrıca taksitlendirme de genelde 12 ay olur ki bu durumda kredi taksit sayısına göre çok düşük bir sayıdır. Yine taksitleri ödemede zorluk yaşamanıza yol açar.
İlk yol için kampanya yapan bankalar dahi vardır. Kredi skorunuzu bozmadan bu durumu araştırmanız daha makul olur.
İkinci Yol;
Bu yol ilkinden kötü olsa da üçüncüsü kadar değildir. İdari ya da yasal takibe düştükten sonra sizi arayan banka, varlık yönetimi çalışanına borcunuzu ödemek istediğinizi fakat tek seferde ödeyemeyeceğinizi ileterek taksit talep edebilirsiniz. Uygun anlaşma zemini sağlandıktan sonra borcunuza belirli bir miktarda faiz eklenerek ortalama 12 ayda ödemeniz için bir plan oluşturulur.
Üçüncü Yol;
İlk iki yol ile borcunuzu ödemeyi sağlayamazsanız banka avukatları (sigortalı çalışan iseniz) çalıştığınız kurumdaki maaşınıza haciz işlemi başlatır. Sizinle hiç muhatap olmadan direkt maaş günü firmanız vasıtası ile maaşınız 4/1’ini borcunuz bitene kadar her ay düzenli alır.
Fakat borcunuza yüklü bir faiz ekleyecekleri için tahmininizden uzun süre maaşınız hacizli olabilir. Bu haciz bittikten uzun bir süre sonra bile herhangi bir bankadan kredi, kredi kartı gibi ürün kullanamayabilirsiniz. En kötüsü ise iş veren maaşınıza gelen haciz sebebi ile (prosedürler uzun ve karmaşık olduğu için) iş akdinizi feshedebilir.