Çok ekstrem bir durum olsa da banka hesabınıza yanlışlıkla para gelebilir. Bu gibi durumlarda ilk akla gelen “Hesaba yanlışlıkla yatan parayı harcamak suç mu?”, “Hesabına yanlışlıkla para yatarsa ne olur?”, “Hesaba geçen para geri alınabilir mi?”, “Yanlış hesaba yatırılan para nasıl alınır?” bu sorulardır.
Peki gelen parayı harcarsam ne olur?
Bu durumu örnek ile açıklayalım.
Tanımadığınız bir kişiden banka hesabınıza 50.000 TL geldiğini varsayalım. Parayı gönderen durumu bankaya bildirir. Banka size ulaşarak paranın iadesini ister.
Bankanın burada parayı sizin bilginiz olmadan hesabınızdan çekme yetkisi yoktur.
Şayet ilgili tutarı iade etmezseniz banka size herhangi bir yaptırım da uygulayamaz.
Peki ne olur?
Parayı gönderen, Türk Borçlar Kanunu 72-2 maddesini gerekçe göstererek size dava açabilir.
Söz konusu maddeye göre, “sebepsiz zenginleşme, sözleşmeler ve haksız fiiller dışında üçüncü bir borç kaynağıdır. haklı bir sebep olmaksızın, bir başkasının malvarlığından veya emeğinden zenginleşen, bu zenginleşmeyi geri vermekle yükümlüdür.” diyor.
Dava sebebiyle mahkeme, sizden parayı alma sebebinizi belgelemenizi ister. (Kişi ile alacak verecek durumunuz mu var?, Parayı hangi gerekçe ile aldınız? gibi gibi)
Bu durumu belgeleyemezseniz harcadığınız tutar mahkeme tarafından derhal, ödeyemezseniz icra yolu ile sizden tahsil edilir.