Loading...
tr usd
USD
0.14%
Amerikan Doları
32,56 TRY
tr euro
EURO
0.7%
Euro
34,91 TRY
tr chf
CHF
0.39%
İsviçre Frangı
35,79 TRY
tr cny
CNY
0.12%
Çin Yuanı
4,50 TRY
tr gbp
GBP
1.11%
İngiliz Sterlini
40,60 TRY
bist-100
BIST
-0.5%
Bist 100
9.645,02 TRY
gau
GR. ALTIN
-0.02%
Gram Altın
2.432,27 TRY
btc
BTC
0.11%
Bitcoin
66.891,70 USDT
eth
ETH
1.51%
Ethereum
3.248,60 USDT
bch
BCH
-1.88%
Bitcoin Cash
512,90 USDT
xrp
XRP
-1.56%
Ripple
0,55 USDT
ltc
LTC
-0.51%
Litecoin
84,95 USDT
bnb
BNB
0.12%
Binance Coin
605,24 USDT
sol
SOL
0.27%
Solana
157,38 USDT
avax
AVAX
-0.01%
Avalanche
39,18 USDT

Günlük Hayatta Karşılaşabileceğiniz Dolandırıcılık Yöntemleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şaşırtıcı bir bilgi olsa da dünya üzerinde en çok dolandırıcılığa maruz kalan ülke ABD, bunu sırası ile KanadaBirleşik KrallıkAvustralya ve Çin takip ediyor. Fakat bizim ülkemizde de dolandırıcılık olayları azımsanmayacak kadar fazladır. Yalnızca İstanbul da 20 bin, Türkiye genelinde ise 35 binin üzerinde dolandırıcılık dosyası savcılıklarda beklemektedir ki bunlar şikayet edilen olaylar. Emin olun bu sayılardan kat be kat fazla şikayet edilmeyen dolandırıcılık olayları bulunuyor.

Bu yazımızda günlük hayatta karşılaşabileceğiniz dolandırıcılık girişimleri hakkında kısa bir hatırlatma yapmak istedik.

Kredi Dolandırıcılığı

Krediye mi ihtiyacınız var? Bunun için kişilere ya da kendini yetkili kuruluş olarak tanıtan sözde finans şirketlerine değil bankalara başvurun. Çünkü başkası adına kredi çekilemez, kimse size kredinizin onaylanması için aracı olamaz, kredi almanız komisyon karşılığı kolaylaştırılamaz.

Sizin adınıza belirli bir komisyon karşılığı kredi sürecinizi yürüteceğini söyleyen kişi ve firmalara itibar etmeyin.

Kredi dolandırıcılığı hakkındaki detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Yüksek Kazanç Vaadi

Bir günde veya bir ayda binlerce lira kazanç vadedenlere inanmayın. Özellikle sosyal medyada yüksek kazanç vaadinde bulunan bilgilendirmelere karşı çok dikkatli olun. Güvenilirliğinden emin olmadığınız hiçbir kanala yatırımlarınızı yönlendirmeyin, para transferi yapmayın. Yoksa elinizdeki birikimden de olursunuz. Üstelik dolandırıcılar sizden aldıkları paraları önce konudan habersiz kişiler adına açılan hesaplara, oradan kripto borsalarına ve en sonunda kendi hesaplarına gönderdikleri için kaybettiğiniz paranın izi sürülemez, asla geri alınamaz.

Hesap kiralama hakkındaki detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Kimlik Avı Dolandırıcılığı

Kişisel bilgilerinizi kimse ile paylaşmayın. Sosyal medya ya da internet sitelerinde kişisel bilgilerinizi paylaşmanız karşılığında verilecek çek, promosyon ve indirim kodlarına itibar etmeyin. Siz 100 TL alacağım zannederken adınıza kredi çekilebilir, sahte kimlik çıkartılarak işlemler yapılabilir.

E-ticaret Dolandırıcılığı

Satın almayı düşündüğünüz ürünün fiyatı emsallerinden çok çok ucuzsa, bir kez daha düşünün. Emsallerinden çok cazip fiyat ya risklidir ya da dolandırıcılıktır. Alışverişlerinizi güvenilirliğinden emin olduğunuz e-ticaret sitelerinden yapın. Özellikle hiçbir güvenlik önlemi olmayan alıcı ile satıcıyı buluşturup komisyonunu alan ama mağdur olduğunuzda sizinle ilgilenmeyen sitelerden uzak durun.

Pandemi Dolandırıcılığı

Pandemi ile beraber birçok mecrada ekonomik destek, yardım gibi konularda aslı olmayan bilgiler paylaşılmakta ve insanlar yanıltılmaktadır. Resmi makamlardan teyit etmeden bu bilgilendirmelere güvenerek kesinlikle bilgilerinizi paylaşmayın, parasal işlemler yapmayın.

Rezervasyon ve Kiralama Dolandırıcılığı

Araç kiralarken, otel rezervasyonu yaparken dikkatli olun. Otel rezervasyonlarınızı ve araç kiralamalarınızı herkes tarafından bilinen güvenilir sitelerden ya da bizzat acentelerinden yapın. İşlem öncesi tanımadığınız bir hesaba para transferi yapmanız talep edilirse bir kez daha düşünün. İşlem yaptığınız sitelerin fake olup olmadığına dikkat edin. Özellikle bu tarz işlemlerde para yatıracağınız hesap kurumsal değil de bireysel bir hesap ise temkinli davranın.

Örneğin: X bir siteden araç kiralamak istediniz (site bilindik bir araç kiralama markasının fake sitesi) işlemleri yaptıktan sonra para yatırmanız için verilen hesapta hesap sahibi Fraudcu Araç Kirama Tic. gibi bir tüzel kişilik değil de Ahmet Mehmet gibi bireysel bir hesap ise parayı yatırmadan önce iyi düşünün.

İş Teklifi Dolandırıcılığı

2022 yılının trend dolandırıcılık yöntemidir. İş tekliflerine açık olabilirsiniz, ama dolandırıcılığa kanmayın. Tanımadığınız telefon numaralarından SMS ya da e-posta ile gelen iş tekliflerini dikkate almayın, gelen mesaj içerisindeki bağlantılara tıklamayın ve gönderen numarayı engelleyin ki sorun yaşamayın.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Günlük Hayatta Karşılaşabileceğiniz Dolandırıcılık Yöntemleri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir