Twitch Bit Skandalı ya da Twitch yayıncılarının tabiri ile Temiz Twitch Hareketi, Twitch yayıncı gelirlerinin sızdırılması sonucu ortaya çıkan sürece verilen isimdir.
Bu sürecin iki farklı durumu olup, ilki kendi halinde yayın yapan ve herhangi bir suça karışmamış kişilerin gelirlerinin alenen paylaşılması, ikincisi ise birçok Twitch yayıncısının adının karıştığı ve anlatılanlara göre; platformda çalıntı kredi kartlarıyla ‘bit’ alımı yapıldığı ve bunlarla yayıncılara haksız kazanç sağlandığı durumdur.
Skandalın Ortaya Çıkışı
6 Ekim 2021‘ de hackerlar tarafından Twitch yayıncı gelirlerinin yer aldığı veriler sızdırıldı. Sızdırılan bu verileri incelendiğinde, çok az sayıda izleyicisi ve abonesi olan Twitch yayıncılarının çok yüksek miktarda gelir elde ettiğini fark edildi.
Araştırmalara göre bu durumun sebebi; insanların kart bilgilerini çalan dolandırıcıların Twitch yayıncıları ile iletişime geçerek anlaştıkları ve çalıntı kartlar ile yayıncılara ödeme yaparak kazancı paylaşmalarından kaynaklanmasıydı.
Skandal olayda frmtr isimli forum sitesi ise tecoNe, brasco, farewell, Logicman, Revanche, Japone, Brasco, Lahza, The Cady, bacyx, lurzy gibi Twitch yayıncılarının gelirlerinin büyük kısmını bu anlaşmanın sağladığını iddia ediyor.
Ayrıca skandalın ortaya çıkması üzerine Legoo, Logicman ve Panky gibi Twitch yayıncıları olaylara karıştıklarını itiraf etti.
Yine iddiaya göre bu olaya karışan Türk yayıncı sayısı da 2400 civarında.
Peki Bu Dolandırıcılık Yönteminde İşleyiş Neydi?
Türkiye’ de Twitch üzerinden kredi kartı ya da debit kart ile bağış satın alırken 3D Secure zorunluluğu bulunmuyor. Bu da demek oluyor ki siz bile kart numarasını bildiğiniz herhangi birinin kartını kullanarak Twitch üzerinden bağış satın alabilir, anlaştığınız yayıncılara göndererek haksız kazancı bölüşebilirsiniz.
Hal böyle olunca Dark Web diye tabir ettiğimiz karanlık ağlarda satılan kart bilgileri ile milyonluk vurgun yapmak içten bile değil.
6 Kasım 2021 tarihinde İçişleri Bakanlığı yardımcısı İsmail Çataklı tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasında, İçişleri Bakanlığı‘nın da konuyu takip ettiği ve adli soruşturma başlattığını açıklanmıştı.
Skandaldaki son duruma göre 11 ilde operasyon yapıldı ve 44 kişiden 40’ı Twitch üzerinden “kara para aklama yöntemiyle” haksız kazanç elde ettiği gerekçesiyle gözaltına alındı.