Loading...
tr usd
USD
-0.09%
Amerikan Doları
32,52 TRY
tr euro
EURO
-0.21%
Euro
34,79 TRY
tr chf
CHF
-0.29%
İsviçre Frangı
35,60 TRY
tr cny
CNY
-0.04%
Çin Yuanı
4,49 TRY
tr gbp
GBP
-0.11%
İngiliz Sterlini
40,48 TRY
bist-100
BIST
0.73%
Bist 100
9.715,44 TRY
gau
GR. ALTIN
-0.39%
Gram Altın
2.420,63 TRY
btc
BTC
0.03%
Bitcoin
66.437,62 USDT
eth
ETH
1.58%
Ethereum
3.270,39 USDT
bch
BCH
0.04%
Bitcoin Cash
505,17 USDT
xrp
XRP
0.21%
Ripple
0,55 USDT
ltc
LTC
2.43%
Litecoin
87,09 USDT
bnb
BNB
1.6%
Binance Coin
615,83 USDT
sol
SOL
2.03%
Solana
157,89 USDT
avax
AVAX
1.92%
Avalanche
39,04 USDT

5 Yaygın Dolandırıcılık Türü ve Bu Dolandırıcılıklardan Korunma Yolları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dolandırıcılar, söz konusu para çalmak olduğunda son derece yaratıcı olabiliyor. Bu durumu gözler önüne sermek isteyen siber güvenlik kuruluşu ESET, sahtekarların yaygın olarak kullandığı 5 yöntemi ve korunmak için bazı ipuçlarını paylaştı.

Online Alışveriş Dolandırıcılığı

İnternetin yaygınlaştığı yıllardan itibaren dolandırıcıların en çok kullandığı yöntemdir Online Alışveriş Dolandırıcılığı.

Özellikle pandemi esnasında maske ve el dezenfektanı gibi bazı ürünlerde tedarik sıkıntısı yaşanması nedeniyle dolandırıcılar bu alana yönelmiş ve uluslararası çapta milyonluk vurgunlara imza atmışlardır. Bunların dışında Online Alışveriş Dolandırıcılığı denilince akla sahte bir internet sitesi oluşturarak ünlü markaların lüks ürünlerini oldukça düşük fiyatlarla sunmak geliyor. Bu yöntem ile dolandırıcılar size hiç ulaşmayacak ürünler için paranızı alırken diğer yandan da kart ve kişisel bilgilerinizi ele geçirerek daha büyük bir vurgunun ön hazırlığını yapıyorlar.

Yukarıda anlattığımız durumlara maruz kalmamak adına online alışverişlerde ürün satın alırken sitenin güvenilirliğine, müşteri yorumlarına, satıcıların hizmet sözleşmelerine ve iade politikalarına dikkat edin. Çok fazla kişisel bilgi paylaşmanız isteniyorsa, alışverişten vazgeçin. Sonuçta bankadan kredi çekmiyorsunuz.

Para Kuryesi Dolandırıcılığı

Herhangi bir dolandırıcılıkta, suçlular hesaplarını boşaltmak veya nakde çevirmek için fonları taşımak zorundadır. Bu da, kara para aklama anlamına geliyor. İz bırakmamak için de önce para kuryelerine, daha sonra ise başka bir yere para aktarıyorlar.

Biraz daha açık anlatmak gerekirse ‘Para Kuryeleri’ çalınan paraları kendi hesaplarına transfer eden ve sonra da farklı hesaplar arasında paraları transfer ederek izini kaybettiren kişilere denir. Bunu da genelde paraları denizaşırı hesaplara aktararak yaparlar.

Bu yöntemden korunmak için yapmanız gerekenler çok basit. Dolandırıcıların taktiklerine karşı hazırlıklı olun. Banka hesabınızın başkaları adına para bulundurmak için kullanılmasına izin vermeyin. Kaynağını bilmediğiniz e-posta ve telefonlara itibar etmeyin.

Piyango ve Ödül Dolandırıcılığı

Bu dolandırıcılıklar genellikle mağdurun, para veya bir ödül kazandığını belirten e-posta, telefon veya SMS almasıyla başlar. Yalnız mağdurun ödüle ulaşması o kadar kolay değildir. Ödülü almak için vergi, gönderi masraflarını veya başka hayali masrafları karşılamak üzere bir miktar para ödemesi istenir. Ancak kurban, istenenleri ödedikten sonra hiçbir ödüle kavuşmaz.

Diğer bir yöntemde ise; mağdurlardan büyük ödül kazandıran bir yarışmaya veya piyangoya katılması istenir. Kazanma şansını yükseltmek veya çekilişe daha fazla katılım hakkı sağlamak amacıyla ödeme yapmaları söylenir. Ancak bu durum, mağdurun dolandırılmasıyla sonuçlanır.  

Bu durumlara maruz kalmamak için ucuza tatil, ödül, piyango vs. gibi teklifleri dikkate almayın. Konuyu iyice araştırın. Bin bir zorluklarla kazandığınız paraları bu kadar kolay kaptırmayın.

Vergi Dolandırıcılığı

Dolandırıcılar, bu yöntemde vergi kurumunun kimliğine bürünerek kimlik hırsızlığına yönelik e-postalar kullanmaktır. Bu yolla mağdurlardan hassas kişisel ve finansal bilgiler elde etmeye çalışılır ve bu bilgiler dolandırıcılık için kullanılır. Bu gibi saldırılarda dolandırıcılar, vergi beyannamenizde bir yeri yanlış doldurduğunuzu veya vergi ödemenizin tarihinin geçtiğini ve hemen ödemezseniz cezalarla karşılaşacağınızı belirterek korkutma taktikleri uygular.

Bu tarz durumlarla karşılaştığınızda yapmanız gereken tek ve en basit şey vergi kurumunuza giderek durumu teyit etmektir.

Yatırım Dolandırıcılığı

Yatırım dolandırıcılıklarında mağdura verilen mesaj nettir. Yatırımınızı hızlı ve kolay şekilde katlayın. Dolandırıcılar çeşitli stratejiler kullanarak mağdurları kandırmaya çalışır. Genellikle ilk başlangıç noktaları ise e-posta, SMS gibi bir yolla iletişim kurmaktır.

Unutmayın ki kolay para kazanmanızı sağlayacak garantili bir yatırım veya yöntem yoktur. Bu sebepten araştırma yapmadan herhangi bir işe, yatırıma girişmeyin.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
5 Yaygın Dolandırıcılık Türü ve Bu Dolandırıcılıklardan Korunma Yolları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir