Loading...
tr usd
USD
0.39%
Amerikan Doları
32,60 TRY
tr euro
EURO
0.23%
Euro
34,81 TRY
tr chf
CHF
0.82%
İsviçre Frangı
35,90 TRY
tr cny
CNY
0.19%
Çin Yuanı
4,50 TRY
tr gbp
GBP
0.04%
İngiliz Sterlini
40,62 TRY
bist-100
BIST
-0.88%
Bist 100
9.441,19 TRY
gau
GR. ALTIN
0.74%
Gram Altın
2.502,96 TRY
btc
BTC
2.28%
Bitcoin
64.919,43 USDT
eth
ETH
1.33%
Ethereum
3.105,23 USDT
bch
BCH
0.34%
Bitcoin Cash
484,57 USDT
xrp
XRP
-1.05%
Ripple
0,50 USDT
ltc
LTC
0.2%
Litecoin
80,93 USDT
bnb
BNB
1.13%
Binance Coin
558,33 USDT
sol
SOL
2.01%
Solana
144,92 USDT
avax
AVAX
1.37%
Avalanche
35,33 USDT

Dünden Bugüne Türkiye’nin Dolandırıcılar İle İmtihanı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Telefon Dolandırıcısı, Kargo Dolandırıcısı, Sahte Para Dolandırıcısı, Ponzi Dolandırıcısı derken son yıllarda gündeme düşen Kripto Para Dolandırıcılığı, ülke tarihinde benzerlerine az da olsa rastlanan bir durum olarak ortaya çıktı. İşte ‘Dünden Bugüne Türkiye’nin Dolandırıcılar İle İmtihanı’.

Türkiye tarihindeki en büyük dolandırıcıları derlediğimiz yazımız.

Thodex – Faruk Fatih Özer

Kripto para borsası olan Thodex ’in kurucusu Faruk Fatih Özer, 390 bin yatırımcısının sözde kripto varlığını (aldığı paralar ile hiçbir zaman kripto almamışta olabilir) alarak yurt dışına kaçtı. 30 Ağustos 2022 tarihinde Arnavutluk‘ ta yakalanan ülkemizin ilk kripto vurguncularından Faruk Fatih Özer bakalım ne zaman iade edilecek ve aldığı paraları ne yaptı? Umarım yakında öğreniriz.

Çiftlik Bank – Namıdiğer Tosuncuk (Mehmet Aydın)

Son yılların en büyük Ponzi vurgunu.

Mehmet Aydın, Ağustos 2016‘da merkezi Kuzey Kıbrıs‘ta bulunan, internet üzerinden oynanan bir çiftlik oyununda satın alınan ve beslenen hayvanların Türkiye‘nin çeşitli şehirlerinde kurulan çiftliklerde üretim için kullanılacağını vadederek bir şirket kurmuştur. 

Bu çiftliklerde üretildiği ileri sürülen ürünler de şirketin bayilerinde satılıyordu. Mart 2018‘de şirketin saadet zinciri prensibiyle çalıştığı ve suç örgütü olduğu iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında şirketin malvarlığına el kondu ve yetkilileri tutuklandı. Şirketin kurucusu Mehmet Aydın‘ın topladığı yaklaşık 511 milyon liralık para ile birlikte Uruguay‘a kaçtığı öne sürüldü ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından hakkında birçok ülkede kırmızı bültenle yakalama kararı çıkarıldı. 1 Temmuz 2021 tarihinde Sao Paulo‘da Türkiye Büyükelçiliği‘ne teslim olmuştur. 3 Temmuz 2021 tarihinde talebi üzerinde Brezilya‘da tutuklanmak istemeyen Mehmet Aydın‘ın talebi kabul edildi. Türkiye’ye sevk edildi.

Dolandırıcıların Piri – Sülün Osman (Ziya Osman Sülün)

1923 İstanbul doğumlu olan Sülün Osman, tarihi eserleri ve kamu mallarını satarak ün kazanmıştır.

Galata Kulesi ve Köprüsü’nden Kız Kulesi’ne, Eminönü ve Dolmabahçe Saat Kuleleri’nden şehir hatları vapurlarına birçok yer, Sülün Osman’ın dolandırıcılık malzemesi olmuştur.

Öyle ki, Sülün Osman’ın İstanbul’a yeni gelmenin ürkekliğini üzerinden atamayan taşralılardan şehir meydanındaki saate bakma parası bile aldığı rivayet edilir.

Sülün Osman hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Lakabı Raki – Güney Zorbu

İllegal işlerle uğraşan kişileri dolandırmayı tercih eden ve gerçek ismi Güney Zorbu olan Raki, 1980’li yıllara damgasını vuran bir dolandırıcıdır.

Tümgeneral Şemsettin Zobu’nun oğlu olan Raki, aynı zamanda sinema oyuncusu Melike Zobu’nun da babasıdır. Dolar taşımanın suç olduğu yıllarda Raki, Alman ya da Amerikalı kılığında büyük otellerde bavulla döviz satma vaadiyle birçok çok kişiyi dolandırdı.

Banker Kastelli – Cevher Özden

Cevher Özden, Türkiye tarihinin en büyük dolandırıcılarından olan ve 1980’lerdeki banker furyasıyla yıldızını parlatan isimlerden…

Türkiye’de yıllık enflasyonun yüzde 30 olduğu dönemde aylık yüzde 12 faizle para toplayan Banker Kastelli, bu yöntemle 100 milyar değerinde para topladı.

Döneminde reklam çalışmalarına büyük önem verdiği görülen Banker Kastelli, Cüneyt Arkın‘dan Fikret Hakan‘a, Selma Güneri‘den İzzet Günay‘a kadar en ünlüleri reklamlarında oynatıyordu.

1982 yılında 40 bankanın bankerleri saf dışı bırakan kararı imzalamasının ardından kurduğu sistemin içinden çıkamayan Banker Kastelli ’nin işleri kötüye gitti. İflas eden iş adamı Cevher Özden, orta sınıf halktan topladığı paralarla yurt dışına kaçtı.

Rivayete göre Bay Kastelli ülkeden kaçtığı zaman İsviçre bankalarında en azından 5 milyon İsviçre Frangı vardı.

Kısa sürede yakalanan Kastelli ülkeye getirilip 37,5 yıl hapis istemiyle yargılandığı davada 255 gün hapis yattıktan sonra tahliye ediliyor ve ardından suçsuz bulunup beraat ediliyor.

Ayşe Benli

Ünü ülke sınırlarının dışına çıkan Ayşe Benli, ABD’yi birbirine katan 5 kumarhane dolandırıcısından biridir.

Benli, 2005 yılında yaptığı 2 milyon dolarlık vurgunla tanınır.

4 arkadaşı ile birlikte Las Vegas’ da bir kumarhanede tırnak atma hilesi yapan Ayşe Benli, hilenin anlaşılmasının ardından FBI tarafından arandı.

Kendisi henüz yakalanamamış olup muhtemelen çarptığı paraları yemek ile meşgul.

Eyüplü Halit

İstanbul’un işgal dönemlerinde yaşayan Eyüplü Halit dolandırıcılığı ile tarihe geçmiştir.

Eyüplü Halit, tam tamına 68 kadını evlenme vaadiyle kandırarak paralarını çarpmıştır.

Yine İstanbul’un işgal günlerinde sahte karakol kurmuş ve kurduğu sahte karakolla azınlıkları ‘ihbar’ bahanesiyle tutuklamış, rüşvet karşılığı serbest bırakmıştır.

Eyüplü Halit hakkındaki en ilginç rivayet ise İtalyan diktatör Benito Mussolini’ye mektup yazarak dolandırmayı denemiş olmasıdır. Mussolini’nin fikirlerini Türkiye’de savunduğu için tutuklandığını söyleyen bir mektup gönderen Eyüplü Halit, İtalyan Başkonsolosu tarafından paralarla ziyaret edilmiş ancak olay ortaya çıkmıştır.

Eyüplü Halit, işgalin sonuna doğru ise kayıplara karışmıştır.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Dünden Bugüne Türkiye’nin Dolandırıcılar İle İmtihanı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir