Dünyanın en büyük üçüncü kripto para borsası FTX’ in likidite sorunu yaşaması, kripto para birimlerinde büyük değer kayıplarına yol açtı.
Bununla beraber bir umutla kripto varlık alan fakat; Kripto nedir? Likidite nedir? bilmeyen kişiler (kör yatırımcılar) son günlerdeki google aramaları ile belli başlı sonuçları google trendlerde zirveye çıkarmayı başardı.
Bu Aramalar;
- Likidite nedir?
ve
- Kripto borsalarındaki likidite sorunu nedir?
Kısaca, paraya çevrilebilen tüm aktifler likidite denir.
Peki nasıl oluyor da kripto borsalarında likidite sorunu çıkıyor? Hani kripto borsaları bankalardan farklıydı? Hani kripto varlığımıza istediğimiz zaman ulaşabilecektik?
Yukarıdaki soruların hepsine yazımızda cevap vereceğiz.
Öncelikle bankalardan farklı olan kripto borsaları değil kripto varlıkların kendisidir. Yani kripto varlığını soğuk cüzdanlarında saklayanlar borsalardaki likidite sorunundan etkilenmez. İstedikleri zaman istedikleri cüzdan adreslerine transfer sağlayabilirler. Ama varlıklarınızı kripto borsalarında tutarsanız ne idüğü belirsiz borsalar ve sahipleri ülkemizde faaliyet gösteriyorsa varlıklarınızla beraber sırra kadem basabilir, yurtdışında faaliyet gösteriyorsa Twitter üzerinden üzgün olduklarını belirtebilirler. (Örnek; Thodex, Do Kwon, Sam Bankman-Fried)
Kripto borsalarında likidite sorunu çıkmasının sebebi sizin yatırdığınız varlıkların sistemde saklanmamasından kaynaklanıyor. Yani bu kripto borsaları kurulurken amaç farklıydı şuanda ki durumları tamamen farklı.
Kripto Para Borsası kullanıcıların varlıklarını satın almalarına, satmalarına ve takas etmelerine olanak veren platformlara denirdi ve sizin yaptığınız işlemler esnasında aldıkları komisyonlar ile geçinirlerdi.
Şimdi ise, herhangi bir denetim olmadığı ya da denetimler yetersiz olduğu için Kripto Para Borsası kullanıcıların varlıklarını onlardan habersiz kullanmakta, çeşitli ve riskli yatırımlar yapmaktadır. Yani sizin borsa ekranında gördüğünüz varlığınız aslında olmayabilir. Ortada herhangi bir varlık olmadığı içinde Kripto Para Borsası dolandırıcılığın kibar adı olan ‘likidite sorunumuz var’ söylemini kullanarak işin içinden sıyrılıyor.
Şimdi bir Kripto Para Borsası, ben X miktardaki varlığımı nakite çevirmek istediğimde yeterli miktarda nakidim yok diyebilir fakat böyle bir durumda bana ‘varlığını istediğin cüzdan adresine transfer edebilirsin’ diyebilmeli.
Bunu diyemedikleri için gerçek olan şu ki Kripto Para Borsası ekranında gördüğümüz varlığımız aslında yok ve birçok borsa dolandırıcı.