Bal, arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak yutulan nektarın arıların bal midesi denilen organlarında invertaz enzimi sayesinde kimyasal değişime uğramasıyla oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen çok faydalı bir besindir.
Rengine göre farklı çeşitleri bulunmaktadır. Elde edildiği çiçek türüne göre aroması değişse de, genel olarak balın faydaları benzerdir ve insan sağlığı için son derece değerlidir.
Bal, antiseptik ve antibakteriyel özellikleri ile tarih boyunca enfeksiyonlar ve yaraların tedavisinde kullanılmıştır.
Alternatif tıptaki tarihi 5000 yıl öncesine kadar uzanan bal, şekere doğal bir alternatif olarak da tariflere eklenebilir. Bal ile ilgili bilinmesi gereken en önemli konulardan biri de, 12 aylıktan küçük bebeklere verilmemesi gerektiğidir. Çünkü bebeklerde alerjik durumlara neden olabilir.
Bal
Bal; kilo yönetimine, bağışıklık sistemini desteklemeye, cildi nemlendirmeye, hafızayı güçlendirmeye, öksürüğü iyileştirmeye, saçtaki kepeğe, yaralara, uykuya geçişi kolaylaştırmaya, sinüslere, diş eti hastalıklarına, vücudun enerji seviyelerine ve egzamaya karşı faydalıdır.
Bal Besin Değeri (1 Yemek Kaşığı)
- Kalori: 63.8 kalori
- Protein: 0.1 gram
- Karbonhidrat: 17.3 gram
- Lif: 0 gram
- Şeker: 17.2 gram
- Yağ: 0 gram
Bal Kaç Kalori?
Bal, yüksek şeker içeriğine sahip ve karbonhidrat değeri yüksek olan bir besindir. Öyle ki, bildiğimiz sofra şekerinden bile daha şekerli bir tada sahiptir. Bununla birlikte, genel sağlığa katkıları ve şekere doğal bir alternatif olması nedeniyle de sofralarımızda, özellikle de kahvaltılarımızda yer almaktadır.
1 yemek kaşığı bal, ortalama 63 kalori içermektedir.
Balın Sağlığa Yararları
- Bağışıklığı güçlendirir.
- Cildi nemlendirir.
- Hafızayı güçlendirir.
- Öksürük için doğal bir ilaçtır.
- Kepekle mücadele eder.
- Uykuya geçişi kolaylaştırır.
Bal Kilo Aldırır Mı?
Bal, yüksek karbonhidrat ve şeker içeriğine sahip bir besin olsa da, kilo kontrolünde kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Uzmanlar, balın uyurken bile vücudun yağ yakmaya devam etmesine yardımcı olduğunu bildiriyor. Sabahları, aç karna ılık suya karıştırarak içeceğiniz balın; günün geri kalanında enerji seviyelerini yükseltmek ve metabolizmayı hızlandırmak gibi etkileri de var. Bu da, kiloları daha hızlı vermenize dolaylı yoldan yardımcı olur. Bal, aynı zamanda genel vücut sağlığını iyileştirmek için de iyi bir seçenektir. Şekere doğal bir alternatif olarak, diyet tatlı tariflerinizde kullanabilirsiniz. Tabi, porsiyon kontrolüne dikkat etmek de göz ardı edilmemektdir. Günlük 1 yemek kaşığı bal tüketimi yeterli olacaktır. Vücuda fazladan alınan şeker ve kalori değerinin kilo artışına neden olabileceği unutulmamalıdır.
Bal Diyette Nasıl Tüketilir?
1 yemek kaşığı bal ortalama 63 kaloridir ve 17 gram şeker içermektedir. Balı diğer tatlandırıcılardan ayıran şey, çok çeşitli sağlık yararları sunması ve metabolizmayı hızlandırarak kilo yönetimine yardımcı olmasıdır. Bu nedenle, porsiyon kontrolüne dikkat ederek diyetteyken de tüketilebilir. Ancak insülin direnci veya diyabet gibi rahatsızlıklarınız varsa bal tüketiminden kaçınmalısınız. Şeker içeren bur besin kanda ki şeker seviyesinde de dengesizliklere neden olabilir.
Peki, sağlıklı bireyler balı diyetteyken nasıl tüketilmeli?
Bitki çaylarının, ara öğünde yediğiniz yoğurdun, sabahları hazırladığınız yulaf kasesinin ya da üzerine avokado veya şekersiz fıstık ezmesi sürdüğünüz kızarmış tahıl ekmeğinin üzerine 1 tatlı kaşığı bal gezdirerek tüketebilirsiniz. Tatlı tadı sevenlerdenseniz salata soslarına veya diğer soslara ekstra lezzet ilave etmek için de az miktardaki balı kullanılabilirsiniz.