Loading...
tr usd
USD
-0.09%
Amerikan Doları
32,51 TRY
tr euro
EURO
0.32%
Euro
34,94 TRY
tr chf
CHF
0.20%
İsviçre Frangı
35,63 TRY
tr cny
CNY
-0.13%
Çin Yuanı
4,49 TRY
tr gbp
GBP
0.35%
İngiliz Sterlini
40,72 TRY
bist-100
BIST
0.54%
Bist 100
9.774,18 TRY
gau
GR. ALTIN
0.4%
Gram Altın
2.432,89 TRY
btc
BTC
-0.48%
Bitcoin
63.978,60 USDT
eth
ETH
-0.74%
Ethereum
3.117,46 USDT
bch
BCH
-0.3%
Bitcoin Cash
477,98 USDT
xrp
XRP
-1.28%
Ripple
0,52 USDT
ltc
LTC
0.37%
Litecoin
83,53 USDT
bnb
BNB
0.38%
Binance Coin
611,08 USDT
sol
SOL
-1.61%
Solana
145,40 USDT
avax
AVAX
-3.04%
Avalanche
35,27 USDT

Kilo Artışının Ana Sebepleri Nelerdir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kilo almak yani Obezite sorunu son zamanlarda herkesin sıkıntısı olmuş vaziyette. Özellikle de çocuklarımız risk altında ve gerçekten onları tehlikeli bir gelecek bekliyor. Kilolu olmak birçok metabolik hastalığı tetikliyor. Kilo artışının asıl sebebi yanlış beslenme ve alışkanlıklardır.

  • Her besinden fazla porsiyonlar tüketmek,
  • Sürekli abur-cubur besinlere yönelmek,
  • Hareketsiz bir yaşam,
  • Stresli bir yaşam,

İnsanları kilo almaya yöneltmektedir.

Yemek yiyerek mutlu olmak, boş zamanlarınızı tatlı ve yemek aktiviteleri ile doldurmak çok yaygınlaşmış bir hatadır. Çocuklarda abur-cubur, fast-food tüketimi ve hareketsiz yaşam, yetişkinlerde ise 30 yaşından sonra yine yanlış beslenme ve hareketsiz ofis ve iş ortamları durumu kronik hale getiriyor ve kişileri ideal kilolarından uzaklaştırıyor. Sürekli kilo alıp vermek ise yo-yo diyetleri dediğimiz etkiyi gösterip daha fazla yağ depolanmasına sebep oluyor.

İdeal kilodan fazla olmak zararlı olduğu gibi ideal kilosundan düşük yani zayıf olmakta tehlikeli bir durumdur. Eğer çocuğunuz çok zayıf ve alması gereken besinleri tüketmiyor ise büyüme geriliği görülebilir. Yetersiz beslenme ile zayıflık oluşması gibi aynı zamanda vitamin ve mineral yetersizliği de görülecektir. Bu durumda çocuğunuzda konsantrasyon güçlüğü, dikkatsizlik, halsizlik ve isteksizlik yapabilir. Bu durumda kronik hal alırsa depresyona dahi sebep olabilir. Çocuğun derslerinde başarısız olmasına dahi sebep olabilir. Aynı zamanda bağışıklık sistemi zayıflarsa eğer sık sık hastalıklara yakalanabilir. Zayıf olmak yetişkinlerde ise daha çok güçsüzlük, bağışıklık sisteminde düşüklük ve vitamin ve mineral yetmezliğine bağlı olarak halsizlik olarak ortaya çıkabilir. İdeal kilodan fazla yani kilolu olmak kadar zayıf olmakta tehlikeli bir durumdur.

İdeal Kilonuza Çıkmak İçin Nasıl Beslenmelisiniz?

  • Kilo almak için sağlıklı kuruyemişlerden bol bol tüketebilirsiniz. (Ceviz, badem, fındık gibi)
  • Süt, peynir, yumurta, et, yoğurt gibi kas artırıcı besinlerden her gün bol miktarda az yağlı olanlardan ve kızartmadan tercih edebilirsiniz.
  • Ana öğünlerde hem et hem de kompleks karbonhidratı bir arada almalısınız. Bulgur, kepekli makarna gibi besinleri etlerle birlikte tüketmelisiniz.
  • Ara öğünlerde kuru meyvelerden bol bol tüketebilirsiniz. Özelikle kuru incir ve kuru dut çok kalorili olduğu için ara öğünlerde süt veya yoğurt ile desteklenerek kalori artırılabilir ve kilo alımına yardımcı olacaktır.
  • Tahin-pekmez gibi kan yapıcı ve iştah açıcı karşımlar kahvaltı öğünlerinde tüketilebilir.
  • Öğünlerle birlikte su, salata, çorba tüketimi azaltılıp daha kalorili ve midede az yer kaplayacak besinler ile kilo alımını sağlayabilirsiniz.

İdeal Kiloya İnmek İçin Nasıl Beslenilmelidir?

İdeal kiloya inmek en başta birçok hastalıktan korunmak için gereklidir. Aslında ideal kiloda olmak bir nevi koruyucu bir tedavi sayılabilir. Günümüzde artık zayıf kalarak birçok beslenme ile ilişkili hastalıklara yakalanmadan ve ilaçlara maruz kalmadan başlamadan kurtulabilirsiniz. Mesela aile şeker hastalığınız varsa ideal kilonuzda olarak ve sağlıklı beslenerek şeker hastalığınızın başlamasını önleyebilirsiniz. Bir hastalığın başlamadan önlenmesi günümüzde çok önemli bir tedavi haline gelmiştir.

İdeal kiloda olmak için;

  • Her gün 3 ana ve 3 ara öğün yapmalısınız ki metabolizmanın hızlansın ve daha fazla kalori harcasın. Bu yöntemin faydası ise çok fazla acıkmadan diğer öğünlerde fazla besin tüketmenizi önler.
  • Her gün 2 litre su içmelisiniz. Çünkü beyindeki susuzluk ve açlık merkezi aynı yerdedir. Çoğu zaman vücudunuz susadığında yeme eğiliminiz olur su içerseniz açlık krizleriniz azalır ve bu şekilde günlük kalori alımını azaltmış olursunuz.
  • Her gün düzenli spor veya yürüyüş yapmak hem yağ yakar hem de iştah kapatır. Günlük 300-400 kalori yakmış olursunuz.
  • Beyaz undan yapılmış börek, simit, beyaz ekmek gibi gıdalar kan şekerinizi bozar ve yeme eğilimi oluşturur bunların yerine esmer undan yapılmış yemekler tercih ederseniz hem çabuk doyar hem de geç acıkırsınız ve kalori alımınızı azaltmış olursunuz.
  • Basit şeker içeren tüm gıdalardan abur-cubur, tatlı, kek, çikolata ve pasta gibi besinlerden uzak durmalısınız. Çünkü kan şekerinizi çözer ve daha fazla yemek yeme eğilimi verir fazla kalori almanıza sebep olur.
  • Şarküteri ürünleri salam, sosis, sucuk gibi besinler tuz içerdiği için ödem tutmanıza yol açar ve kanserojen besinlerdendir bu besinlerden uzak durmalısınız.
  • Turşu, konserve ürünler, hazır paketli gıdalar hem katkı maddesi içerdiği hem de ödem yaptığı için şişlik oluşturabilir.
  • Sakatat, kuyruk yağı, iç yağı gibi zararlı besinlerden uzak durmalısınız.
  • Abur-cubur, tatlı, pasta, kek, çikolata gibi şeker içeren besinlerden uzak durmalısınız çünkü kan şekerini bozar ve sürekli yemek yeme eğilimi verir.
0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Kilo Artışının Ana Sebepleri Nelerdir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir