Türkiye’de 1950’lere kadar tüm halkın tam buğday veya çavdar ekmeği yediğini biliyor muydunuz?
1950’lerden sonra ithal buğdayın ülkemize girmesiyle beyaz ekmek tüketimi yaygınlaştı hatta beyaz ekmek tüketenlerin zengin insan olduğu algısı oluşmaya başladı. Beyaz ekmeğin tam buğday ekmeğine göre glisemik indeksi daha yüksek yani kan şekerini yükseltme oranı fazladır. Bu nedenle kan şekerinin hızlı yükselmesi zamanla diyabete neden olmaktadır. Beyaz ekmeğin lif oranının tam buğday ekmeğine göre daha az oluşu tokluk hissinin oluşmamasına neden olmaktadır. Bu nedenle beyaz ekmek tüketmek iştah kontrolünü olumsuz etkilemektedir.
Aynı gramajlardaki beyaz ve tam tahıllı ekmek yaklaşık aynı kaloridir ama kan şekerini yükseltme oranlarının ve lif oranlarının farklı olması nedeniyle beyaz ekmek kilo aldırır. Ayrıca beyaz unun işlenmesi kolay olduğu için kek, kurabiye, börek, pasta gibi hamur işlerinin tüketiminin yaygınlaşmasını sağlamıştır. Bu ürünlerin fazla tüketimi kilo artışına ve diyabete neden olmaktadır. Diyabetin dünyada görülme insidansı %15’tir, küresel ölüm nedenleri arasında da 10. sıradadır.
Diyabetin komplikasyonlarını sağlıklı beslenerek önleyebiliriz.
Devletlerin artık tam tahıllı ekmek kullanımını yaygınlaştırmak için politikalar geliştirmesi ve halkın sağlıklı ekmek tüketimini arttırması gerekmektedir.