Coumadin (Warfarin) sodyum içeren damar içerisinde kanın pıhtılaşmasını önleyen veya var olan pıhtının büyümesini engelleyen antikoagülen bir ilaçtır.
Coumadin ilacını kimler kullanılır?
Kalp kapak hastalığına sahip kişiler, mekanik kalp protezi olanlar, cerrahi ameliyatlar öncesinde ve sonrasında, akciğer damarlarında pıhtı oluşması muhtemel kişiler pıhtı oluşmasını önlemek için kullanmalıdırlar.
Coumadin kullanırken beslenme nasıl olmalıdır?
K vitamini kanın pıhtılaşmasını sağlayan bir vitamindir. Yetişkin bir bireyin günlük K vitamini ihtiyacı 70-140 mcg arasındadır. K vitaminin fazla alınımı coumadin etkisini azaltır. Günlük ihtiyaç oranında alınması coumadinin etkisini azaltmaz.
Yüksek düzeyde K vitamini içeren besinler: Koyu yeşil yapraklı sebzeler, lahana, ıspanak, pazı, kıvırcık, marul, maydanoz, yeşil çay, semizotu, brokoli, Brüksel lahanası, balık yağı, şalgam,
Orta düzeyde K vitamini içeren besinler: kahve, kakao, bezelye, karnabahar, peynir,
Düşük düzeyde K vitamini içeren besinler: Kırmızı et, yumurta, süt, yeşil fasulye, domates, patates, kereviz, havuç, mısır, bal kabağı,
- Ayrıca yoğurtta bulunan yararlı bakteriler K vitamini yapımını arttırdığı için aşırı yoğurt tüketimi Coumadin etkisini azaltır, bu yüzden yoğurt tüketimine dikkat edilmelidir.
- Alkol tüketimi anın akış hızını arttırdığı için Coumadin ile birlikte tüketildiğinde kanam riskini arttırmaktadır. Bu nedenle alkol tüketilmemelidir.
- Bitki çayları ve bitki ekstrelerinin etkileri tam bilinmediği için bu ürünler tüketilmemelidir.
- Bitkisel kaynaklı destekleyiciler Koenzim Q-10 ve sarı kantaron otu gibi ürünler coumadinin etkisini azalttığı için kullanılmamalıdır.