Trendyol hediye çeki dolandırıcılığı 2023 yılının ilk günlerinde tekrar gündemde! Tarafınıza gelen SMS, mesaj vb. içeriklerde “Trendyol 12. yıl dönümü hediyesi kazandınız” yazmaktadır.
Trendyol tarafından yapılan açıklamada aşağıdaki ifadeler yer almaktadır.
‘’Bazı haberleşme ve sosyal medya platformlarında yer alan “Trendyol 12. Yıl Dönümü Hediyesi” başlıklı bağlantı ve yönlendirmelerin şirketimizle ilgisi bulunmamaktadır. Trendyol olarak tarafımızdan gönderilmeyen bu tür kötü niyetli ve kimlik avı şüphesi bulunan bağlantılara itibar edilmemesini rica ederiz. Bu paylaşımlar ile ilgili gerekli hukuki işlemlerin başlatıldığını kamuoyuna saygıyla duyururuz.’’
www.trendyol.com
Trendyol hediye çeki dolandırıcılığı genellikle WhatsApp, Instagram, TikTok ve Twitter gibi sosyal ağlar üzerinden yapılıyor.
Öncelikle yöntemin işleyişinden bahsedelim.
Tarafınıza gönderilen mesajda kısa bir link yer alıyor.
Bu linke tıkladığınızda ise önünüze birkaç sorudan oluşan anket geliyor.
Anketin her aşaması tıklamalarla önünüze gelecek şekilde tasarlanmış.
Aşamaları geçtikten sonra 3 kutu seçmeniz isteniyor.
Seçilen kutulardan birinden “iPhone kazandınız” şeklinde sahte bir mesaj çıkıyor.
Ardından dolandırıcılar sizden “iPhone almak için bu paylaşımı 10 kişiye daha göndermeniz gerekiyor“ şeklinde talepte bulunuluyor.
İşleyiş genel hatları ile bu şekilde olup bu aşamadan sonra Trendyol Hediye Çeki Dolandırıcılığı olayını ikiye ayırabiliriz.
İlk Yöntem
İlki sadece ve sadece size reklam tıklatarak gelir kazanmaya çalışan aslında linke tıkladığınızda cihazınıza virüs bulaştırmayan, kişisel bilgilerinizi ele geçirmeyen bir nevi iyi niyetli dolandırıcılık yöntemidir. Amaç sizin bedava ürün kazanma zaafınızdan yararlanarak çıkar elde etmek. Hatırlayacağınız üzere yöntemi adım adım açıklarken doldurduğunuz anketin her aşamasında tıklamaların önünüze geldiğinden bahsetmiştik. Bu yöntem bir çeşit link kısaltarak (amaç reklam tıklaması) para kazanmadır.
Reklam tıklayarak para kazanma nedir? Mümkün müdür? gibi sorularınıza yakın zamanda yayınlayacağımız yazı ile cevap vereceğiz.
İkinci Yöntem
İlk durumda sadece aldanmış ve zaman kaybetmiş olursunuz. Fakat dolandırıcılar biraz zeki ise amaçları ikinci yöntem olur ve siz linke tıkladığınızda cihazınıza virüs bulaşabilir, mobil bankacılık ve kişisel bilgileriniz ele geçirilebilir, bu durum da maddi kayıplar yaşamanıza sebep olabilir.
Ayrıca doldurduğunuz anketteki adres vb. bilgiler yolu ile dolandırıcılar sizi tekrar hedef alarak adresinize bir kargo gönderir. (Sözde kazandığınız iPhone o gelen kutudadır) Kargoyu teslim almak için sizden 100-200-300 TL gibi bir ücret talep edilir. Ücreti ödeyip kargoyu teslim alırsınız ve bir kez daha dolandırılmış olursunuz. (Eskiden dolandırıcıların gönderdiği kargo kutularından bozuk telefon, sebze vs. çıkardı)