Açık Bankacılık, bankaların müşterilerinin verilerini diğer finans kurumları ve hizmet sağlayıcılarla paylaşmasını ve kullanmasını sağlamak için kullandığı bir teknolojidir. Bu sayede, müşterilerin banka hizmetlerinden daha etkili ve verimli bir şekilde yararlanması amaçlanmaktadır. Açık Bankacılık ayrıca, müşterilerin verilerinin güvenliğini ve gizliliğini korumak için gerekli olan önlemleri de içermektedir.
Türkiye ‘de Açık Bankacılık
Açık Bankacılık, Türkiye’de 2013 yılında yürürlüğe giren “6493 Sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun”, ülkemizde Açık Bankacılık süreçlerinin yasallaşması adına atılan en önemli adımlar arasında yer alıyor. Daha sonra getirilen düzenlemelerle birlikte hukuki altyapı tamamlanmış ve yasanın son hali, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.
Fakat yasalar ve kanunlara rağmen Türkiye’de Açık Bankacılık projesi, 2018 yılında Türkiye Bankalar Birliği tarafından başlatılmıştır. Proje kapsamında, Türkiye’deki bankalar arasında veri paylaşımının standartlarının belirlenmesi, veri güvenliği ve gizliliği için gerekli önlemlerin alınması, müşterilerin verilerinin kontrolünü kendilerine vermeleri için bir “Veri İzni” sisteminin oluşturulması gibi çalışmalar yürütülmektedir. Bu projeyi gerçekleştirme çalışmaları hala devam etmektedir.
Türkiye ‘de Açık Bankacılık Hizmeti Veren Bankalar
Ülkemizde hali hazırda Açık Bankacılığı aktifleştiren ve müşterilerinin kullanımına sunan banka sayısının çok az olduğunu söyleyebiliriz.
Akbank, Kuveyt Türk, Garanti, Yapı Kredi, İş Bankası, Denizbank ve Albaraka gibi bankalar şuanda açık bankacılık hizmetini müşterilerine vermektedir.