Bağışıklık sistemimizin bazı besinlere karşı göstermiş olduğu anormal yanıttır. Bebek doğumdn itibaren alerjenlerle karşılaşmaya başlar. Çevresel ve genetik etmenler, atopik kişinin alerjik bir fenotip göstermesine yol açmaktadır; ancak ne zaman v nasıl alerjik olayların tetiklediği bilinmemektedir. Anne rahminde besinlere karşı duyarlılığın başladığı ileri sürülmektedir. Yapılan araştırmalara göre sezeryanla doğan bebeklerin, normal doğan bebeklere göre bağırsak mikrobiyotalarının farklı olduğu bu nedenle bu bebeklerde besin alerjisi gelişme riskinin daha yüksek olduğu bildirilmektedir. Amerika’da besin alerjileri ile ilgili yapılan çalışmalarda çocuklarda besin alerjilerin görülme sıklığı %8 düzeyindedir. Son dönemlerde besin alerjileri geçmişe göre %18 düzeyinde artmıştır.
Besin alerjilerine yol açan antikor tipi olarak tanımlanan immunoglobolin E(Ig E) aracılı, Ig E aracılı olmayan (T hücre aracılı) ve hem Ig E aracılı hem de Ig E aracılı olmayan şeklinde gelişebilir ama besin alerjilerin çoğu Ig E aracılıdır.
Hangi Besinler Alerjiye Neden Olmaktadır?
Besin içeriklerinin antijenik olabilmesi için gastrointestinal sistemden geçebilecek kadar küçük ve immunolojik cevap oluşturabilecek kadar büyük olması gerekmektedir. Besinlerdeki ana alerjenler suda çözünen proteinlerdir. Bu proteinler genel olarak ısı ve proteolize dirençli, suda çözünen albümin ve tuzlu suda çözünen globulin grubuna ait proteinlerdir.
Alerjik reaksiyonlara neden olan yüz elliye yakın besin saptanmıştır. FAO; 1995 yılında dünya genelinde en çok alerjik reaksiyona neden olan 8 besinin açıklamıştır. Bunlar; süt, yumurta,yer fıstığı, fındık, buğday, soya, balık ve kabuklu deniz ürünleridir.
Bebeklik ve çocukluk çağında alerjen etkisinin fazla olduğu düşünülen besinler; inek sütü, tavuk yumurtası, soya fasulyesi, buğday; yetişkinlik döneminde ise kabuklu deniz ürünleri, balık, yer fıstığı ve kabuklu kuru yemişlerdir. Diğer alerjen besinler arasında baklagiller, sebzeler, meyveler, sığır eti, domuz eti, tavuk eti ve hindi eti yer almaktadır.
Özellikle çocuğu olan biri olarak bilgilendirici bir yazı olmuş. Teşekkürler