Loading...
tr usd
USD
0.1%
Amerikan Doları
32,28 TRY
tr euro
EURO
0.21%
Euro
34,75 TRY
tr chf
CHF
0.08%
İsviçre Frangı
35,56 TRY
tr cny
CNY
0.05%
Çin Yuanı
4,48 TRY
tr gbp
GBP
0.2%
İngiliz Sterlini
40,50 TRY
bist-100
BIST
-0.86%
Bist 100
10.247,75 TRY
gau
GR. ALTIN
0.08%
Gram Altın
2.395,21 TRY
btc
BTC
-1.71%
Bitcoin
61.251,17 USDT
eth
ETH
-1.3%
Ethereum
2.966,72 USDT
bch
BCH
-5.15%
Bitcoin Cash
446,63 USDT
xrp
XRP
-1.46%
Ripple
0,52 USDT
ltc
LTC
0.58%
Litecoin
81,30 USDT
bnb
BNB
1.93%
Binance Coin
587,59 USDT
sol
SOL
-4.49%
Solana
141,40 USDT
avax
AVAX
-4.13%
Avalanche
33,86 USDT

Alzheimer Hastalığına Faydalı Besinler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Balık

Yapılan çalışmalarda, balık tüketiminin demans ve AH riskini azalttığını göstermektedir. Bu ilişkinin, uzun zincirli omega-3 yağ asitleri, EPA ve DHA alımıyla ilişkili olduğu bildirilmektedir.

Meyveler ve Sebzeler

Meyve ve sebze tüketiminin sık olması, demans ve AH riskini azaltmaktadır. Meyve ve sebzeler, antioksidan ve biyoaktif bileşenler ( E ve C vitaminleri, karotenoid, flavanoid vb.) içermesi sebebiyle demans ve AH üzerine etkili olmaktadır. Meyve tüketimi olmaksızın yüksek oranda sebze tüketiminin, 65 yaş ve üzeri kadınlarda bilişsel fonksiyon bozukluk ilerleyişini yavaşlattığı bulunmuştur. Sebzeler arasında özellikle yeşil yapraklı sebzelerin bu etkilerinin daha baskın olduğu belirtilmektedir. Bunun sebebi olarak da özellikle yeşil yapraklı sebzelerin meyvelere göre daha yüksek oranda E vitamini içermelerinden kaynaklandığı ileri sürülmüştür.

Süt ve Ürünleri

Süt ve süt ürünlerinin düşük oranda tüketilmesi, bilişsel fonksiyon zayıflığıyla ilişkili bulunmuştur. Süt ve ürünlerinin zengin fosfor ve magnezyum içeriğiyle vasküler bozukluklara sebep olan beyindeki değişimleri azaltarak hastalık riskini azalttığı bildirilmiştir. Ancak tam yağlı süt ve ürünlerinin tüketilmesi yaşlı bireylerde bilişsel fonksiyonda bozukluk oluşma riskini arttırabilmektedir. Süt ile birlikte doymamış yağ asitlerinin tüketimi AH riskini azaltmasına rağmen süt ile birlikte doymuş yağ yağ asitleri ise AH riskinin artışına neden olduğu görülmüştür.

Kahve

Kahve tüketiminin AH riskini azalttığı belirtilmektedir. Özellikle kafein AH’dan koruyucu etkileri bulunmaktadır. Kafein içeriği ve plazma sitokin düzeyini seçici olarak artıran sinerjik etkili bileşen içeriği olan kahve AH riskini azaltıcı etki göstermiştir.

Çay

Yapılan gözlemsel çalışmalarda çay tüketiminin bilişsel fonksiyonlarda bozukluk riskini azalttığı bulunmuştur. Çayın koruyucu etkisinin ise türüne bağlı olarak değişmemektedir. Siyah çay tüketiminin işitsel ve görsel yeteneği artırdığı tespit edilmiştir. Yeşil çay polifenolleri ise antioksidan etkisiyle bilişsel bozukluğu azaltmaktadır. Ayrıca yeşil çay bulunan epigallokateşin galatın, β-amilod üretimini ve çözünür sarkosil fosforlu tau izoformlarının oluşumunu azalttığı gösterilmiştir.

Alkol

Orta düzeyde alkol alımı AH riskini azalttığı gösterilmiştir. Ancak fazla alkol tüketimi özellikle sigara kullanımıyla birlikte AH’nın erken dönemde görülmesine sebep olmaktadır. Farklı alkol türlerinin (şarap, bira) AH riski üzerine etkileri de farklı olmaktadır. Kırmızı şarapta resvertrol ve diğer polifenollerin AH’a koruyucu olduğu bilinmektedir. Orta düzeyde bira tüketimi ise içerdiği silisyumun biyoyararlığı sayesinde AH’a karşı koruyucu etki gösterebilmektedir. Dolayısıyla alkol tüketiminin çeşit ve miktarına bağlı olarak AH’na karşı koruyucu etkilerinden bahsetmek mümkün olabilmektedir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Alzheimer Hastalığına Faydalı Besinler

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir