Bir bireyin boyu, genetik faktörler, yaş, cinsiyet ve beslenme gibi çeşitli etkenlere bağlı olarak belirlenir. Boy, yaşın ilerlemesiyle doğal olarak uzar ve bir kişinin boy uzaması, büyüme plakalarının kapanmasıyla sona erer. Büyüme plakaları, uzun kemiklerde bulunan büyüme hücrelerinin bulunduğu bölgelerdir ve kemiklerin uzamasını sağlar.
Genellikle, çocuklar doğduklarında boy uzunluğu ortalama olarak 50 cm ile 55 cm arasındadır. Doğduktan sonra ilk birkaç yıl içinde, çocukların boyu hızla artar. 2 yaşına kadar olan dönemde, çocukların boyu yaklaşık olarak doğumda iki katına çıkar. Sonraki yıllarda, çocukların büyüme hızı yavaşlar ve yaklaşık olarak 3 yaşından itibaren yılda ortalama 5 cm kadar uzarlar.
Büyüme hızı cinsiyete göre de farklılık gösterebilir. Kızlar, erkeklere kıyasla genellikle daha erken bir yaşta büyüme hızlarını yavaşlatır ve ergenlik dönemine gelmeden önce daha uzun boylara ulaşabilirler. Erkekler ise ergenlik döneminde daha hızlı bir büyüme yaşayabilirler ve boy uzunluğu daha fazla artabilir.
Genellikle, çocukların boy uzaması kızlarda 16-18 yaş, erkeklerde ise 18-21 yaş arasında tamamlanır. Ancak, bu yaş aralığı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Genetik yapı, beslenme ve sağlık durumu, boy uzunluğunu etkileyen önemli faktörlerdir.
Unutulmamalıdır ki boy uzaması, birçok farklı faktörün birleşimiyle belirlenir ve bu süreçte genetik etkenler önemli bir rol oynar. Ergenlik dönemine kadar boyun doğal olarak uzaması beklenir, ancak ergenlik döneminin sonrasında doğal olarak boy uzaması sona erer.