Loading...
tr usd
USD
0.3%
Amerikan Doları
32,53 TRY
tr euro
EURO
0.48%
Euro
34,91 TRY
tr chf
CHF
0.37%
İsviçre Frangı
35,61 TRY
tr cny
CNY
-0.18%
Çin Yuanı
4,48 TRY
tr gbp
GBP
0.15%
İngiliz Sterlini
40,63 TRY
bist-100
BIST
2.05%
Bist 100
9.915,62 TRY
gau
GR. ALTIN
0.12%
Gram Altın
2.441,61 TRY
btc
BTC
-0.57%
Bitcoin
63.100,23 USDT
eth
ETH
1.02%
Ethereum
3.288,63 USDT
bch
BCH
-0.93%
Bitcoin Cash
472,60 USDT
xrp
XRP
-0.96%
Ripple
0,51 USDT
ltc
LTC
0.66%
Litecoin
84,44 USDT
bnb
BNB
0.61%
Binance Coin
599,80 USDT
sol
SOL
-1.66%
Solana
138,97 USDT
avax
AVAX
-1.04%
Avalanche
34,11 USDT

Palyaço Balıklarından Sakallı Ejderlere: Cinsiyet Değiştirebilen 9 Hayvan

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cinsiyet değiştirebilen canlılar, biyolojik çeşitliliğin ilginç bir yönünü temsil eder. İşte palyaço balıklarından sakallı ejderlere kadar cinsiyet değiştirebilen 9 ilginç hayvan:

  • Palyaço Balıkları (Clownfish): Palyaço balıkları, en iyi bilinen cinsiyet değiştiren hayvanlardan biridir. Bir grup palyaço balığı topluluğunda, hiyerarşiye bağlı olarak en büyük ve en baskın birey dişi olur. Dişi öldüğünde, en büyük erkek cinsiyet değiştirerek dişi olur ve yeni dişiyle çiftleşir.
  • Morsalkınlı Kemikli Balıklar (Wrasse): Morsalkınlı kemikli balıklar da cinsiyet değiştirebilen bir grup balıktır. Tipik olarak, bir grup balığın en baskın bireyi dişi olur. Dişi öldüğünde, en baskın erkek cinsiyet değiştirir ve yeni dişiyle çiftleşir.
  • Mantar Kraliyet Yılan Balığı (Parrotfish): Mantar kraliyet yılan balıkları, cinsiyet değiştirebilen bir diğer balık türüdür. Genç bireyler genellikle dişidir, ancak belirli koşullar altında erkek olabilirler.
  • Mantar Yengeçler (Fiddler Crabs): Mantar yengeçleri, cinsiyet değiştiren kabuklu deniz hayvanlarıdır. Erkek mantar yengeçleri, bir dişiyle çiftleşmeden önce, cinsiyet değiştirerek dişi olurlar.
  • Kaplumbağalar: Bazı kaplumbağa türleri de cinsiyet değiştirebilir. Özellikle sıcaklık, bazı kaplumbağa yumurtalarının cinsiyetini belirleyebilir. Sıcaklık yüksekse dişiler, düşükse erkekler ortaya çıkabilir.
  • Sakallı Ejderler (Bearded Dragons): Sakallı ejderler, sıcaklık ve çevresel faktörlere bağlı olarak cinsiyetlerini değiştirebilen sürüngenlerdir. Özellikle yüksek sıcaklıklar dişilerin, düşük sıcaklıklar ise erkeklerin doğmasına neden olabilir.
  • Midye (Mussels): Bazı midye türleri de cinsiyet değiştirebilir. Bir midye, çevresel koşullara bağlı olarak dişiden erkeğe veya erkekten dişiye dönüşebilir.
  • Kırmızı Tavukbalığı (Bluehead Wrasse): Karayip Denizi’nde yaşayan kırmızı tavukbalığı, cinsiyet değiştirebilen bir diğer balık türüdür. Bir grup içindeki en baskın birey dişi olduğunda, diğer erkek bireyler sırasıyla dişi olabilir.
  • Solucan (Earthworm): Bazı solucan türleri de cinsiyet değiştirebilir. Solucanların çiftleşme sırasında her iki eş de sperm ve yumurta üretebilir ve bu da cinsiyet değiştirme yeteneklerini gösterir.

Bu örnekler, doğadaki çeşitliliği ve adaptasyon yeteneklerini gösteren ilginç hayvanlardan sadece birkaçıdır. Cinsiyet değiştirmek, bazı canlılar için hayatta kalma ve üreme şanslarını artırma adaptasyonu olabilir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
3
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Palyaço Balıklarından Sakallı Ejderlere: Cinsiyet Değiştirebilen 9 Hayvan

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir