Bizler unun, pasta, börek, ekmek… gibi yiyeceklerin yapımında kullanıldığını biliyor olsak da, unun kullanım alanları, ve unun kullanıldığı yerler sadece bununla sınırlı değil. Ev içerisinde, ve günlük hayatta pek çok kullanım alanı bulunan un nerelerde kullanılır sorusunun yanıtlarını yazımız içerisinde sizlere aktarmaya çalışacağız
• Unun kullanım alanlarından ilki kavanozlar… Hani konserve, turşu, gül suyu gibi şeyler yapıp, olmasını beklediğiniz sürede kavanozun kapağını sıkıca kapatmanız gerekir; ve sonrasında açmakta zorlanır, genellikle çatal – bıçaktan yardım alırsınız ya… İşte un ile bu problemi ortadan kaldırabilmeniz mümkün. Yapmanız gereken şey ise, kavanozun kapağını kapatmadan önce, üst kenarına az bir miktar un sürmek… Sonrasında açarken hiç zorlanmayacağınızı görebileceksiniz.
• Mutfağınızda bulunan evye, siz ne kadar temizleseniz de parlaklığını yitirmiş ise kirli gibi görünebilir. Eğer evyeniz mermer değil de paslanmaz çelik ise, unun kullanıldığı yerlerden ilkinin de bu evyeler olduğunu belirtmeliyiz. Yapmanız gereken şey ise oldukça basit… Bulaşıklarınızı yıkadıktan sonra evyenizi de temizleyin; ve çeşmeyi kapatın. Bir müddet bekleyin, ama tam kurumasına izin de vermeyin. Un serpin; ve sonrasında ovun. Ardından bırakın kurusun, ve sonrasında unu evyeden temizleyin. Evyenizin ilk günkü gibi parladığına şahit olacaksınız.
• Yaz aylarında pek çok kişinin derdi karıncalar… Onlardan kurtulmazsanız yemeklerinize, ekmeklerinize gelebilir, çocuklarınızı ısırabilirler… Ama un tam da bu anda yine imdadınıza yetişiyor. Karıncaların çıktığı yerlere un dökün; sonrasında karıncalarınızın oralardan çıkmadığını göreceksiniz.
• Eviniz bahçeli ise, ve yetiştirdiğiniz bitkileriniz varsa, onların böceklenmesini istemezsiniz; ama ilaç kullanırsanız da organikliklerini yitirdiklerinden korkabilirsiniz. İşte un, tam bu sırada yine yardımınıza koşuyor… Patates gibi toprakta yetişen bitkilerinizin çevresine serpeceğiniz un, bitkilerinizin böceklenmesini önleyici nitelik taşıyacaktır.