Loading...
tr usd
USD
0.26%
Amerikan Doları
32,57 TRY
tr euro
EURO
0.1%
Euro
35,01 TRY
tr chf
CHF
0.33%
İsviçre Frangı
35,74 TRY
tr cny
CNY
0.20%
Çin Yuanı
4,50 TRY
tr gbp
GBP
0.07%
İngiliz Sterlini
40,83 TRY
bist-100
BIST
1.88%
Bist 100
9.899,88 TRY
gau
GR. ALTIN
0.97%
Gram Altın
2.459,74 TRY
btc
BTC
0.02%
Bitcoin
64.511,26 USDT
eth
ETH
-0.09%
Ethereum
3.153,01 USDT
bch
BCH
0.51%
Bitcoin Cash
480,61 USDT
xrp
XRP
-0.28%
Ripple
0,52 USDT
ltc
LTC
1.51%
Litecoin
85,05 USDT
bnb
BNB
-1.28%
Binance Coin
605,37 USDT
sol
SOL
-0.44%
Solana
144,21 USDT
avax
AVAX
-0.21%
Avalanche
35,51 USDT

Kripto Borsalarındaki Network Sorunu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2022 itibariyle, dünya çapında 300 milyondan fazla kripto kullanıcısı, 20.000 ‘den fazla kripto ile ödeme alan işletme, 22.000 ‘den fazla kripto para ve Türkiye’ de ise yaklaşık 6 milyon kripto kullanıcısı mevcuttur. Bu yazımız konusu olan ‘Kripto Borsalarındaki Network Sorunu’ nda biz ülkemizdeki olaylardan yola çıkarak sadece ortalama 6 milyon kullanıcı üzerindeki etkiye yöneleceğiz.

Nedir bu sorun derseniz, kripto transferindeki network/ağ sorunu diyebiliriz.

Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de birçok insan kısa yoldan zengin olmak için son yıllarda kripto para borsalarına yönelmiş bulunuyor. Öyle ki bu borsalar müşteri kazanma yarışı sebebiyle kullanıcılarına belirli fırsatlar sunma yoluna giderek insanları kendi borsalarına çekmeye çalışıyor.

İşte sorun tamda burada ortaya çıkıyor.

Örneğin; X bir borsadan çeşitli sebeplerle farklı bir borsaya geçmek istiyorsunuz. Bunun için kripto varlığınızı transfer ediyorsunuz fakat o da ne varlığınız yeni borsanızdaki hesaba geçmemiş. Çünkü transfer esnasında yanlış ağı seçmişsiniz.

Kripto transferlerinde dikkat edilecek çok çok önemli iki nokta vardır. Bunlar; Cüzdan Adresi ve Gönderim Yaparken Kullanılacak Ağ

Cüzdan Adresi

Kripto paralar, teknolojisi gereği anonim bir yapıya sahip olduğu için yanlış adrese gönderdiğiniz paraların kimin cüzdanında olduğunu bilmiyorsunuz. Yani cüzdan adresi gönderim yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta olarak karşımıza çıkıyor. Yanlış adrese gönderdiğiniz bir varlığı bankalarda olduğu gibi talep ederek geri alamazsınız.

Gönderim Yaparken Kullanılacak Ağ

Kripto paraların transferini gerçekleştirirken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise, transfere aracılık edecek olan ağdır. Piyasada birçok transfer ağı var. Bunlara; Bitcoin ağı, Ethereum ağıBinance Smart Chain ağı ve Avalanche ağı örnek verilebilir. Hepsinin birbirinden farklı özellikleri mevcut.

Mesela Bitcoin gönderimi yaparken Bitcoin ağını kullanmanız gerekli. Eğer Binance ’in mobil cüzdan uygulaması olan Trust Wallet’ın tokeni TWT transferi yapacaksanız BSC ağını kullanmanız gerekebilir. Diğer yandan Amerika’da yaşayan birine USDT göndermek istediğinizde TRC-20 ağını kullanabilirsiniz.

Bizim burada dikkat çekmek istediğimiz konu yanlış ağ hatasının kripto borsasının sorumluluğunda olması gerekirken borsaların bu konuda sorumluluk almıyor olmayışı.

Diyelim ki; X bir borsadan Y bir borsaya kripto transferi yapmak istediniz. Varlığın gideceği borsadaki adresinizi kopyaladınız ve transferin gerçekleşeceği borsadaki adrese yapıştırdınız. İşte tam da bu noktada ekranın altında üstünde bir yerlerde transferi hangi ağdan yapmak istediğinizde yazıyor. Fakat ekrana pop-up tarzı bir uyarı, bilgilendirme vs. gelmediği için siz transferi tamamla dediğinizde gönderdiğiniz ağ Binance Smart Chain alıcı ağ Ethereum olabilir. Böyle bir durumda yanlış ağ üzerinden doğru cüzdan adresine gönderdiğiniz varlığınız havada kalıyor. Eğer biri fark edip varlığınızı almaz ise transferi yaptığınız borsaya bir miktar ödeme daha yapıp kripto varlığınızın 24 saat içerisinde geri alınmasını bekliyorsunuz. Onunda garantisi yok.

Böyle bir saçmalık olamaz!!!

Ülkemizdeki 6 milyon kripto kullanıcısından en az 5.5 milyonu bu ağ olayını bilmiyor. Borsalar burada müşteri yarışına girmeden müşteri memnuniyetine girse sanki daha iyi olacak gibi.

Transfer esnasında ağ olayını hatırlatan bir uyarı, pop-up zor olmasa gerek.

Takdiri siz değerli okuyucularımıza ve kripto borsa kullanıcılarına bırakıyoruz.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Kripto Borsalarındaki Network Sorunu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir