2021 yılında kripto paraların toplam piyasa değeri 2,7 trilyon doları geçerken hackerlar tarafından ortalama 7.7 milyar dolar değerinde kripto para çalındığı tahmin edilmektedir. Bu dolandırıcılık miktarı bir önceki yıla göre %80 oranında artış demektir.
Peki bu kadar dolandırıcılık nasıl oluyor ve korunmak için nelere dikkat edilmeli?
Aslında dolandırıcılığın yaşanma sebebi kısa yoldan çok fazla kazanma hırsıdır.
Korunmak için dikkat edilmesi gerekenler;
Tanıtımında ünlülerin, sosyal medya fenomenlerinin oynadığı reklam ve paylaşımlara araştırma yapmadan itibar etmeyin.
Daha önce bir çok kez gördük ki olaylar sarpa sarınca reklam, paylaşım yapan ünlüler “bizde dolandırıldık, haberimiz yoktu, bizde inandık vs.” gibi demeçlerle bizden çok mağdur rolüne bürünüyorlar.
Yüksek kazanç vadeden kişi ve firmalara inanmayın.
Kripto paralar döviz, altın vs. gibi belirli bir borsası olan arz-talep dengesine göre değeri azalıp artabilen varlıklardır. Fakat mevduat hesabı gibi faiz getirisi olan bir varlık değildir. Yani kimse size kripto paranız ya da onun muadili paranız karşılığında bir kâr vaadinde bulunamaz. Bulunursa amacı zaten farklıdır.
Güvenilirliği henüz kanıtlanmamış, kurumsal olmayan kripto borsalarına güvenmeyin.
Günümüzde yerli yabancı pek çok kripto alım-satımına aracılık eden borsa ve platformlar bulunmaktadır. Sektöre yeni yeni giren birçoğu ise müşteri çekmek için çeşitli çekilişler, kampanyalar yapmakta, sponsorluk ve reklamlar ile öne çıkmaya çalışmaktadır. Bu gibi küçük vaatlere inanmadan önce firmayı iyice araştırıp kontrol etmekte fayda vardır. Aksi halde yeni Thodex, Smart Trade Coin, Bitrota olayları kaçınılmaz olur.
Sosyal medya üzerinden sizinle irtibata geçen yüksek kâr vadeden ve kimseye bu durumdan bahsetmemenizi talep eden kişilere haliyle itibar etmeyin.