Bir kişiye veya kuruma para göndermeyi sağlayan elektronik fon transferidir. Wire transfer, bir banka hesabından başka bir banka hesabına yapılabileceği gibi, bir banka hesabından doğrudan kişiye de yapılabilir. Ülkemizde en yaygın olarak kullanılan wire transfer, EFT ve havale işlemleridir.
Ayrıca yurtdışından Türkiye’ye veya Türkiye’den yurtdışına para transferinde, SWIFT sistemi kullanılarak wire transfer yapılır.
Wire Transfer Nasıl Yapılır?
Wire transfer, bir elektronik fon transferi işlemidir. Burada, siz bankanıza para gönderme emrini ilettikten sonra, bankanız öncelikle sizin hesabınızdaki parayı alıcı bankaya iletir. Daha sonra, alıcının bankası da parayı alıcının hesabına aktarır.
Wire transferi, yurtdışından Türkiye’ye para göndermek için kullanmak istediğiniz zaman, alıcının adı ve soyadı, bankası, hesap numarası (IBAN) ve alıcı bankanın SWIFT ya da BIC koduna ihtiyaç duyarsınız. Bu arada SWIFT ile BIC kodu aynıdır.
IBAN numarası, banka hesap numaralarının tüm dünyada standart hale getirilmesi amacıyla uygulanan bir numerik sistemdir. IBAN hesapları 26 haneden oluşur. Türkiye’deki IBAN numaraları TR ile başlar. Bu 26 hanenin ilk iki hanesi harf diğer 24 hanesi rakamdan oluşmaktadır. Fakat Halkbank gibi bazı bankalarda diğer 24 hanenin içinde harf olabilmektedir.
SWIFT kodu ise her bankanın SWIFT sisteminde kolayca tanınmasını sağlayan 8 ila 11 haneden oluşan bir koddur. İlk 4 hanede bankanın kodu bulunur. Örneğin Akbank için banka kodu AKBKTRIS ’dir. 5. ve 6. hanelerde ülke kodu bulunur. Ülkemizde yerleşik bütün bankalar için TR kullanılır. 7. ve 8. hane ise bankanın adres bilgisini içerir. Türkiye’deki çoğu bankanın merkezi İstanbul’da bulunduğu için bu bankaların SWIFT kodlarında 7. ve. 8. hane ”IS” tir. Merkezi Ankara’da bulunan Ziraat, Halk ve Vakıf Bank’ın SWIFT kodunda 7. ve 8. hane ise ”A2” dir.
- AKBKTRIS (Banka kodu)
- TR (Ülke kodu)
- IS (İstanbul)
- AKBKTRIS (Akbank’ın SWIFT kodu)
Yurtdışından Türkiye’ye para göndermek istediğinizde SWIFT kodu için yalnızca 8 haneli SWIFT kodunu yazmanız yeterlidir.
BIC kodu nedir?
Wire transfer yaparken, bazı bankalar BIC kodu isteyebilirler. BIC kodu Bank Identification Code’un kısaltmasıdır. BIC kodu, her banka için özeldir. Bankanız SWIFT kodu aynı zamanda BIC kodudur. Örneğin Akbank’ın BIC kodu AKBKTRIS’ dir.
Wire transfer kaç günde hesaba geçer?
Yurtdışından Türkiye’ye wire transfer yapıldığında, para 3 iş günü içerisinde Türkiye’deki alıcı bankaya geçer.
Wire transfer ücreti ne kadar?
Wire transfer yaptığınızda para yurtdışından Türkiye’ye muhabir bankalar aracılığıyla gelir. Bu da yurtdışından Türkiye’ye transfer maliyetlerini artırmaktadır. Örneğin Birleşik Arap Emirlikleri’ nden Türkiye’ye 1000 Dolar göndermek istediğinizde, 60 Dolara kadar masraflar ödeyebilirsiniz.