Dijital cüzdan, kişinin elektronik işlem yapmasına izin veren elektronik cihaz anlamına gelir. Dijital cüzdan sayesinde insanlar alışveriş yaparken tek tık ile ödeme yapabilir. Cüzdana istedikleri kart bilgilerini ekleyebilir, istediklerini silebilir veya güncelleyebilirler. Dijital cüzdan sayesinde online alış-veriş esnasında herhangi bir kart bilgisi girmek gerekmez. Ödeme esnasında cüzdandan seçeceğiniz kart ile ödemenizi kolaylıkla yapabilirsiniz.
Teknolojinin hayatımıza bu denli girmesi bir takım kolaylıklar sağlamakla birlikte güvenliğimizi yeterince sağlayamazsak dolandırıcılara karşı da bizleri korumasız bırakır. Son dönemin popüler dolandırıcılık yöntemlerinden biri de dijital cüzdan dolandırıcılığıdır.
Dijital cüzdan dolandırıcılığına maruz kalmamak için bize ve kart sahibi bankaya bir takım sorumluluklar düşer.
Bize düşen sorumluluk;
Bizim etkileneceğimiz yegâne alan kimlik avı dolandırıcılığıdır. Bunun için güvenliğinden emin olmadığımız bağlantılar, e-posta ekleri vs. durumlarda temkinli olmalıyız. Aksi halde dijital cüzdanı kullandığımız cihaza bulaşacak bir virüs tüm bilgilerimizin ele geçirilmesine sebep olur ve sorumlulukta bize ait.
Bankaya düşen sorumluluğa gelirsek;
Kart dijital cüzdana kayıt edilirken bir takım güvenlik doğrulamaları yapmalıdır. Bunlar bankanın güvenlik anlayışına göre SMS doğrulama, e-posta onayı ya da güvenlik soruları olabilir. Amaç kart bilgilerimizin üçüncü şahıslar tarafından ele geçirilme ihtimali ve bu yol ile dijital cüzdanlara bilgimiz dışında kayıt edilmesini engellemektir.
Bir sürü dijital cüzdan var hangisine güveneceğiz?
Bir sonraki yazımızda ülkemizdeki dijital cüzdanlarla ilgili olacak.