Metaverse Nedir?
  1. Ana Sayfa
  2. Kripto Dünyası

Metaverse Nedir?

Metaverse veya Türkçe tabiriyle Sanal Evren; çevrimiçi oyunlar, sosyal medya ve sanal gerçeklik gibi dijital ortamlardaki sanal alanı tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

Sanal Evren içerisinde birçok insan kendi avatarlarını çalıştırırken birbirleriyle veya dijital nesnelerle etkileşime de girebiliyor.

Metaverse veya Türkçe tabiriyle Sanal Evren‘ i, geleneksel bilgisayarların yanı sıra sanal ve artırılmış gerçeklik cihazları aracılığıyla çevrimiçi 3 boyutlu sanal ortamları destekleyen, İnternet’in varsayımsal bir yinelemesi olarak tanımlayabiliriz.

Metaverse kavramı ilk kez Neal Stephenson‘ın 1992 yılında yayımladığı bilimkurgu romanı Snow Crash‘de ortaya çıkmıştır.

Metaverse, sanal bir kamusal alan oluşturmayı vadetmektedir.

Bu yeni alanın büyük ilgi görmesi Facebook, Microsoft ve Roblox gibi şirketlerin Metaverse için büyük ARGE yatırımları yapmasına sebep olmuş, özellikle Facebook‘un konuya ilgi duymaya başlamasıyla kavram daha da ön plana çıkmıştır.

Ayrıca birçok Metaverse evreninin kendi sanal para birimleri vardır ve kripto para piyasalarında işlem görmektedir.

Metaverse denildiğinde en bilinen sanal ortamlar Zepeto, Roblox, Minecraft, Gather Town ve Fortnite şeklinde sıralanabilir.

Metaverse evreni yeterince geliştiği takdirde, insanlar edindikleri sanal gerçeklik cihazları sayesinde alışveriş yapma, sinemaya gitme, kafede zaman geçirme gibi pek çok eylemi fiziksel bir çaba harcamadan yapma fırsatına sahip olacaktır.

Metaverse Terimleri

  • Sanal Dünya: Çok sayıda birey tarafından erişilebilen simüle edilmiş bir ortamdır.
  • Karma Gerçeklik: Video oyunları, eğitim, askeri eğitim, sağlık hizmetleri ve insan-robot işbirliği gibi simülasyonlara karma gerçeklik denir.
  • Artırılmış Gerçeklik: Gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerin, bilgisayar tarafından üretilen; ses, görüntü, grafik ve GPS verileriyle zenginleştirilerek meydana getirilen canlı veya dolaylı fiziksel görünümüdür.
  • Sanal Ekonomiler: Başlangıçta çevrimiçi oyunlarda sanal ögelerin alınıp satılması için kullanılan bu terim zamanla oyunların birçoğunda, kullanıcıların birbirlerinden bir şeyler satın alabildiği ve oyun parası için gerçek parayı takas edebildiği, kripto para birimleri ve takas edilemeyen tokenlerin kullanıldığı alışverişe günümüzde ‘Sanal Ekonomi’ denilmeye başlanmıştır.

İlginizi Çekebilir

Yazar Hakkında

Yazmayı seviyorum ve ilginizi çekeceğini düşündüğüm bilgileri sizlerle paylaşıyorum.

Yorum ve Görüşleriniz Bizim İçin Önemli