Loading...
tr usd
USD
-0.05%
Amerikan Doları
34,23 TRY
tr euro
EURO
-0.41%
Euro
37,48 TRY
tr chf
CHF
-0.43%
İsviçre Frangı
39,79 TRY
tr cny
CNY
-0.40%
Çin Yuanı
4,83 TRY
tr gbp
GBP
-0.34%
İngiliz Sterlini
44,77 TRY
bist-100
BIST
0.97%
Bist 100
9.132,30 TRY
gau
GR. ALTIN
-0.57%
Gram Altın
2.870,41 TRY
btc
BTC
-1.74%
Bitcoin
61.076,43 USDT
eth
ETH
-1%
Ethereum
2.416,48 USDT
bch
BCH
-1.68%
Bitcoin Cash
323,56 USDT
xrp
XRP
-0.3%
Ripple
0,53 USDT
ltc
LTC
-1.14%
Litecoin
64,94 USDT
bnb
BNB
-1.37%
Binance Coin
572,82 USDT
sol
SOL
-1.98%
Solana
140,65 USDT
avax
AVAX
-0.93%
Avalanche
26,10 USDT
  1. Haberler
  2. Finans Haberleri
  3. İdari Takip ve Kanuni Takip Arasındaki Farklar nelerdir?

İdari Takip ve Kanuni Takip Arasındaki Farklar nelerdir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İdari takip ve kanuni takip, alacakların tahsil edilmesi süreçlerinde kullanılan iki farklı yöntemdir. Her ikisi de alacaklıların alacaklarını geri alabilmeleri için belirli prosedürleri ve hukuki adımları izler, ancak aralarında bazı temel farklar vardır. İşte idari takip ile kanuni takip arasındaki başlıca farklar:

  1. Tanım ve Kapsam:
    • İdari Takip: Kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçların tahsil edilmesi sürecidir. Örneğin; vergi, SGK primi, trafik cezası gibi devlete olan borçların tahsili için yapılan takiptir. İdari takip süreci, ilgili kamu kurumu tarafından başlatılır ve yürütülür.
    • Kanuni Takip: Özel hukuka tabi borç-alacak ilişkisinden doğan borçların tahsili için başvurulan yasal süreçtir. Örneğin; bir kişi ya da kuruluşun diğer bir kişi ya da kuruluşa olan borcunun tahsili için başlatılan yargısal süreçtir.
  2. Başlatma ve Yürütme:
    • İdari Takip: İlgili kamu kurumu veya kuruluşu, borçluya borcunu ödemesi için bir tebligat gönderir. Eğer borç zamanında ödenmezse, ilgili kurum idari yollarla tahsilata başlayabilir.
    • Kanuni Takip: Alacaklı, borçlunun borcunu ödemediğini iddia ederek mahkemeye başvurabilir. Mahkeme, gerektiğinde icra dairelerini devreye sokarak borcun tahsil edilmesini sağlar.
  3. Yasal İşlemler:
    • İdari Takip: Genellikle idari takip, ilgili idarenin kendi iç prosedürleriyle yürütülür. Ancak bu süreçte borçlu, hakkını aramak için yargı yoluna başvurabilir.
    • Kanuni Takip: Bu süreç daha formal bir yargısal işlemi içerir. Alacaklının başvurusu üzerine icra daireleri ve mahkemeler devreye girer.
  4. Sonuçları:
    • İdari Takip: Borcun ödenmemesi durumunda, idari yaptırımlar uygulanabilir. Örneğin; borçlu olan bir taşıtın trafikten men edilmesi, borçlunun banka hesaplarına bloke konulması gibi.
    • Kanuni Takip: Borcun ödenmemesi halinde, borçlunun mal ve mülküne el konularak borcun tahsil edilmesi işlemi gerçekleştirilir.

Bu iki takip türü arasında, başlatma şekilleri, yürütme yöntemleri, başvurulan merciler ve sonuçları açısından belirgin farklar bulunmaktadır. Alacak veya borç durumunda olan kişi ya da kuruluşlar, haklarını koruyabilmek için bu süreçleri iyi anlamalı ve gerekli yasal adımları atmalıdır.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
İdari Takip ve Kanuni Takip Arasındaki Farklar nelerdir?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir