Loading...
tr usd
USD
0.11%
Amerikan Doları
33,98 TRY
tr euro
EURO
-0.39%
Euro
37,67 TRY
tr chf
CHF
0.25%
İsviçre Frangı
40,32 TRY
tr cny
CNY
0.20%
Çin Yuanı
4,80 TRY
tr gbp
GBP
-0.19%
İngiliz Sterlini
44,73 TRY
bist-100
BIST
-1.67%
Bist 100
9.771,16 TRY
gau
GR. ALTIN
-0.69%
Gram Altın
2.727,45 TRY
btc
BTC
-0.65%
Bitcoin
53.810,59 USDT
eth
ETH
-0.97%
Ethereum
2.251,61 USDT
bch
BCH
0.21%
Bitcoin Cash
299,99 USDT
xrp
XRP
-0.57%
Ripple
0,52 USDT
ltc
LTC
-2.51%
Litecoin
60,51 USDT
bnb
BNB
-0.27%
Binance Coin
492,13 USDT
sol
SOL
-0.48%
Solana
127,10 USDT
avax
AVAX
3.11%
Avalanche
22,48 USDT
  1. Haberler
  2. Diyet ve Sağlık
  3. Diyaliz Nedir? Türleri Nelerdir?

Diyaliz Nedir? Türleri Nelerdir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyaliz, böbreklerin yeterli şekilde çalışamadığı durumlarda, kanı ve vücut sıvılarını temizlemek için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Böbreklerin ana işlevi, kanı süzerek vücuttan zararlı atık maddeleri ve fazla suyu idrar yoluyla atmak ve kanın dengesini sağlamaktır. Ancak bazı böbrek hastalıkları veya böbrek yetmezliği durumunda, böbrekler bu işlevlerini tam olarak yerine getiremezler. Bu durumda diyaliz, böbrek fonksiyonlarını desteklemek veya yerine geçmek amacıyla kullanılır.

Diyaliz tedavisi, vücuttaki zararlı atık maddeleri ve fazla suyu bir yapay filtreleme işlemiyle temizleyerek, vücudun normal işleyişini sürdürmeye yardımcı olur. Diyaliz tedavisi, genellikle böbrek yetmezliği olan hastalara ve bazı böbrek hastalıklarının ilerlemesini durdurmak veya yavaşlatmak için kullanılır.

Diyalizin iki temel türü vardır:
  1. Hemodiyaliz (Hemodiyaliz): Hemodiyaliz, diyaliz makinesi ve sentetik bir zar (dializör) kullanılarak gerçekleştirilen bir diyaliz yöntemidir. Hastanın kanı bir kateter veya fistül adı verilen özel bir tüp aracılığıyla makineye alınır ve makinedeki dializör sayesinde kan, zar üzerinden geçirilerek atık maddeler ve fazla suyu süzülerek temizlenir. Temizlenen kan, hastanın vücuduna geri verilir. Hemodiyaliz genellikle haftada üç kez, her bir seans birkaç saat sürer ve bir diyaliz merkezinde veya hastanın evinde gerçekleştirilebilir.
  2. Periton Diyalizi (Peritoneal diyaliz): Periton diyalizi, karın boşluğunda bulunan periton adı verilen ince bir zarın kullanılmasıyla gerçekleştirilen bir diyaliz yöntemidir. Bu yöntemde, hastanın karın boşluğuna özel bir diyaliz sıvısı (dializat) doldurulur ve bu sıvı, periton zarı üzerinden kanı temizlerken atık maddeleri ve fazla suyu emer. Belirli bir süre sonra kullanılmış dializat boşaltılır ve yeni sıvı eklenir. Periton diyalizi, genellikle hastanın evinde gerçekleştirilebilir ve dört farklı yöntemi vardır: Manuel Periton Diyalizi, Kontinü Periton Diyalizi, Yavaş Gece Periton Diyalizi ve Otomatik Periton Diyalizi.

Diyaliz tedavisi, böbrek hastalıklarının tedavisi için bir seçenek olabilir, ancak uzun süreli bir tedavi yöntemidir. Diyaliz tedavisi, bir nefrolog tarafından değerlendirilir ve hastanın durumuna göre en uygun yöntem belirlenir. Diyaliz tedavisi, böbrek nakli gibi diğer tedavi seçenekleri de ele alınmalıdır.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Diyaliz Nedir? Türleri Nelerdir?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir