Loading...
tr usd
USD
-0.15%
Amerikan Doları
32,44 TRY
tr euro
EURO
-0.66%
Euro
34,74 TRY
tr chf
CHF
-0.41%
İsviçre Frangı
35,51 TRY
tr cny
CNY
-0.18%
Çin Yuanı
4,48 TRY
tr gbp
GBP
-0.56%
İngiliz Sterlini
40,80 TRY
bist-100
BIST
2.05%
Bist 100
9.915,62 TRY
gau
GR. ALTIN
0.23%
Gram Altın
2.441,87 TRY
btc
BTC
-1.12%
Bitcoin
63.059,82 USDT
eth
ETH
-0.3%
Ethereum
3.122,09 USDT
bch
BCH
-1.18%
Bitcoin Cash
476,76 USDT
xrp
XRP
-1.51%
Ripple
0,52 USDT
ltc
LTC
-0.98%
Litecoin
87,23 USDT
bnb
BNB
-0.47%
Binance Coin
595,17 USDT
sol
SOL
-1.87%
Solana
136,63 USDT
avax
AVAX
-0.7%
Avalanche
34,18 USDT

Michelin Yıldızı Nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İlk tasarlandığında sadece sıradan bir rehber olan Michelin rehberi, rehbere giren mekanların artması ile birlikte restoranlara puanlama sistemine geçer.

Peki, Michelin yıldızı ne demek?

Toplam 3 kademeye sahip olan sistemde kimliği bilinmeyen Michelin müfettişleri restoranları değerlendirerek yıldız hak eden restoranları belirler. İstenilen kaliteyi tutturanlara yıldızları verilir. Sadece bir yıllık olan Michelin yıldızı restorana verilir. Yıldız verilen restoranlar lezzet müfettişleri tarafından sürekli ziyaret edilir. Kalitesini düşüren restoranlardan yıldızları geri alınabilir.

1 yıllık süre içinde 3 yıldızı olanlar tek yıldıza ya da iki yıldıza düşebilir. Tek yıldızı olanlar 3 yıldızı ya da 2 yıldızı hak edebilir. Değerlendirmeyi yapan müfettişler, Michelin tarafından özenle seçilen gurmelerdir. Gurmeler değerlendirmelerini büyük bir gizlilik içinde tamamlar. Yıldız almak için seçilen restoran birden fazla uzman tarafından değerlendirilir ve puanlamaları yapılır.

Bu değerlendirmeler yapılırken restoran sahibi ve şefler gurmelerin kim olduğundan habersizdir. Değerlendirme yapılırken sadece yemeklerin lezzeti ve görünümü değil restoran hizmet kalitesi ve temizliği gibi kriterler de göz önünde alınır. Michelin yıldızına sahip olan restoran hatırı satılır bir üne kavuşur. Restoranın müşterisi artmaya başlar ve Michelin yıldızlı şefler ise nerede çalışırsa çalışsın yıldızı ile adından söz ettirir.

Michelin Yıldızı Hangi Alanda Verilen Bir Ödüldür?

Restoran dünyasının Oscar’ı olarak bilinen Michelin yıldızı, restoranlara verilen yıldız puanlamasıdır. Michelin rehberi yıldız vermeye 1926 yılında başlar. 1931 yılında ise yıldızların derecelendirilmesine başlanır. 1, 2 ve 3 olmak üzere yıldızlar hiyerarşiye sahip olur.

Kendi kategorisinde en iyi olan restoranlar 1 yıldız, mükemmel bir mutfağa ve servise sahip olan ve güzergâh değiştirmeyi hak eden restoran 2 yıldız, özel bir mutfağa ve servise sahip olan ve tekrar gidilmeyi hak eden restoran ise 3 yıldız sahibi olur.

Michelin yıldızı ödülü hak eden restoranlar her ülkenin kendi dilinde hazırlanan Michelin’in rehberinde diğer adı ile Red Guide’de yayınlanır. Michelin rehberlerinde restoranlara ek olarak oteller de derecelendirilir. Restoranları değerlendirirken ayrıca Bib Gourmand, yani düşük fiyatlarla yemek hizmeti sunan ama yüksek lezzet düzeyine sahip restoranlar da değerlendirilir. Rehberde bulunan pavilions ve fork & spoon değerlendirmeleri de otel restoranları konforuna göre sınıflandırır.

Michelin yıldızı restoranın kendisine verilen bir ödüldür, şefe verilmez. Michelin yıldızlı restoranın şefi o restorandan ayrıldığında yıldızını da kendi ile birlikte götüremez; ancak ününü götürebilir.

Michelin Yıldızı Kriterleri Nelerdir?

Michelin yıldızları sadece mutfağa verilir. Michelin rehberinin de belirttiği gibi yalnızca tabaktakini yansıtan bir değerlendirmedir. Yıldızın verildiği restoranın dekorasyonunun, vale hizmeti bulunup bulunmamasının, kullanılan makine ve ekipmanın, hiçbir önemi yoktur. Sunulan yemeğin kalitesi, seçilen ürünün lezzetinin iyi olması yeterli olur.

Michelin rehberi yıldız kriterlerini en son 1936 yılında güncellemiştir. 78 yıldır Michelin yıldızının beş kriteri uygulanmaktadır:

  • Yemekleri hazırlarken kullanılan malzemelerin kalitesi
  • Hazırlanması ve pişirilmesi konusundaki ustalık
  • Yemeklerdeki yaratıcılık yeteneği
  • Ödenen ücretin karşılığının alınması
  • Kalite standardındaki istikrarlılık Michelin yıldızı kriterleridir.

Asıl kriterler bu olsa da restoranın genel havasının menü ile bütünlüğü, restoranın yenilikçi menülere sahip olması, temizliği ve hizmet kalitesi de yıldız almak isteyen restoranların dikkat etmesi gereken noktalardır.

Bir restoran Michelin yıldızı aldığında tüm dünya tarafından tanınır ve muhteşem bir şöhrete sahip olur. Bu durum da cirosunu ekleyerek maddi durumunun inanılmaz derecede artmasına vesile olur. Eğer restoran yıldızını kaybederse tam tersi bir durum söz konusu olur. Yıldızı alınan restoranın cirosunda %40-60’ı bulan ciddi kayıplar meydana gelir.

Türkiye’deki Michelin Yıldızlı Şefler

Michelin rehberi Türkiye’de yayınlanmadığından dolayı Michelin yıldızı Türkiye restoranlarında bulunmamaktadır. Yurt dışında yaşayan Ali Güngörmüş adlı aşçımız Michelin yıldızı almış restoranın şefi olan tek Türk vatandaşıdır.

Michelin rehberinin neden Türkiye’de satılmadığına dair herhangi bir yorum dergi tarafından yapılmamaktadır. İlerleyen günlerde ülkemizde de Michelin yıldızına sahip restoranlar olabilir. Bir ülkenin Michelin yıldızına sahip restoranı olması turizm açısından da önem taşır.

Dünyanın her bir köşesinde yaşayan lezzet meraklısı gurmeler Michelin rehberini takip etmektedir. Bu rehbere giren restoran sayesinde ülkeye gelen turist sayısı artabilir. Bunun yanı sıra kendine özgü bir mutfağa sahip olan Türk gastronomisinin tanıtılması, kültürel değerlerin ve geleneksel yemeklerin reklamının yapılabilmesi Michelin yıldızına sahip restoranlar aracılığı ile olabilir. Türkiye’de birçok restoranda eskiden Michelin yıldızı almış bir restoranda çalışan birkaç şefe rastlamak mümkündür.

Michelin yıldızı İstanbul restoranlarında bulunmaz; ancak İstanbul Four Seasons Otel restoranında çalışan ünlü aşçı Enrico Cerea eskiden yıldız alan restoranlarda şeflik yapmıştır.

Michelin Rehberi 2005 yılına kadar sadece Avrupa ülkelerini kapsayan bir rehberdi. 2005 yılında rehbere New York ve daha sonra 2007 yılında Tokyo eklendi. Toplamda 27 ülkede yayınlanan rehber, yakın bir gelecekte kaliteli yemekleri ve lezzeti ile muhteşem bir mutfağa sahip olan Türkiye’de de satılabilir.

Michelin Yıldızı Alan Restoranlar ve Özellikleri
  • Dünyanın en kaliteli ve en prestijli restoranlarına verilen Michelin yıldızına sahip olan restoranlar arasında ilk sırayı Paris’te bulunan Alain Ducasse at The Dorchester almaktadır. Dünyanın en iyi şefleri arasında yer alan Alain Ducasse ile aynı adı taşıyan restoran 3 Michelin yıldızına sahiptir. Gösterişli dekorasyonu, muhteşem sunumu ve kusursuz mutfağı ile dikkat çeken restoran kalitesinin sürekliliğini de sağlamaktadır.
  • Bir diğer Michelin yıldızlı restoran ise takım elbise giyilmeden girilmenin yasak olduğu Restaurant Gordon Ramsay’dir. Özellikle yaptığı yemek programları ile tüm dünyada tanınan ve 14 restorana sahip olan Gordon Ramsay’in restoranı, Londra’da yer alan ve Fransız mutfağını sergileyen oldukça şık bir mutfaktır.
  • Kopenhag’da bulunan Noma restoranı, sunduğu İskandinav lezzetleri ile Michelin yıldız almayı hak eden restoranlar arasında yer alır. Restoranın şefi Rene Redzepi’nin hazırladığı menüde sadece mevsime uygun meyve ve sebzelerden hazırlanan yemekler bulunur.
  • 3 Michelin yıldızına sahip olan The Fat Duck, İngiltere’nin Bray şehrindedir. 14 farklı tadım menüsüne sahip olan ünlü restoran kendine özgü lezzete sahip kaplumbağa çorbası ile ünlüdür. Restoranın ünlü şefi Heston Blumenthal deniz ürünlerini iPod ile birlikte okyanus sesi eşliğinde sunmaktadır.

Genel olarak Michelin yıldızına sahip olan restoranlar, yaratıcılıkları, yemek yapımında kullanılan malzemelerin kaliteleri ve lezzetli yemekleri ile ünlüdür.

1
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Michelin Yıldızı Nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir