Loading...
tr usd
USD
0.15%
Amerikan Doları
32,33 TRY
tr euro
EURO
0.07%
Euro
35,21 TRY
tr chf
CHF
0.13%
İsviçre Frangı
36,42 TRY
tr cny
CNY
0.11%
Çin Yuanı
4,49 TRY
tr gbp
GBP
0.07%
İngiliz Sterlini
41,18 TRY
bist-100
BIST
0%
Bist 100
8.718,11 TRY
gau
GR. ALTIN
0.12%
Gram Altın
2.246,18 TRY
btc
BTC
-3.66%
Bitcoin
65.138,76 USDT
eth
ETH
-3.72%
Ethereum
3.389,87 USDT
bch
BCH
-6.74%
Bitcoin Cash
373,93 USDT
xrp
XRP
-5.69%
Ripple
0,61 USDT
ltc
LTC
-5.44%
Litecoin
82,05 USDT
bnb
BNB
-4.63%
Binance Coin
529,69 USDT
sol
SOL
-5.3%
Solana
185,52 USDT
avax
AVAX
-3.82%
Avalanche
58,34 USDT
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

Kredi Dolandırıcılığı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kredi başvuruları reddedilen insanlar nakit ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli arayışlara girmektedir.

Akla ilk gelen ise internete “kredi çıkmayana kredi”, “kredi alamıyorum ne yapmalıyım?”, “acil kredi başvurusu” yazarak aratma yapmaktır.

Bu aramalarda karşınıza, adını muhtemelen ilk kez duyduğunuz kredi danışmanlığı adı altında komisyonculuk yapan siteler çıkar.

Sitelerde ilk göze çarpan bilgi, yasal olduklarını ifade etmeleridir ki kendilerine göre de tek yasal danışmanlık firmaları onlardır, diğerleri yasal değildir, itibar etmeyin. Neticede dolandırıcılıkta bile rekabet var.

İkinci bilgi nasıl çalıştıkları yönündedir. Söylediklerine göre bankalarda bağlantıları olup size aracılık ederek kredi almanızı sağlıyorlar. Ya da operatör bayilerindeki tanıdıkları vasıtası ile faturalı hattınız üzerinden size cihaz satışı yapıyor gibi gösterip nakit veriyorlar.

Bu işlemler için bankadan kullanılan krediye ortalama %15-20, faturalı hat üzerinden yapılan işlemlere ise ortalama %30 ücret talep ediyorlar.

Peki işlemleri yaparken dolandırıcılık bunun neresinde?

-Size kredi çıkmadığı için yardımcı oluyor ve karşılığında bir ücret alıyorlar. İşte yaptıkları dolandırıcılık tam olarak bu.

Gelelim iki olayında detaylı anlatımına.

Kredi Dolandırıcılığı

Kredi alabilmeniz için tüm bankaların ortak bir takım politikaları vardır. Bunlar;

  • Aylık gelir,
  • Banka borç ödeme düzeni,
  • Minimum son 3 ayda sigortalı olma,
  • Bankalara toplam borç limiti vs.

Bankalar yukarıdaki şartlara göre başvurularınızı değerlendirir ve size kredi verip vermemeye karar verir. Kredi politikaları ortak olsa da her bankanın risk politikası farklılık gösterir. Yani A bankasının vermediği krediyi B bankasından alma ihtimaliniz vardır. Bir kredinin değerlendirilmesi yalnız ve yalnız başvuru sahibinin bilgileri ile olur, tabi kefil gösterme, ipotek gösterme gibi durumlar kredi alabilme durumunuzu kolaylaştıran etmenlerdir. Fakat hiçbir şekilde üçüncü şahıslar kredi alıp alamamanıza etki edemezler. Yani danışmanlık adı altında başvuru yaptığınız dolandırıcılar sadece sizin adınıza bankaya başvuru da bulunuyor. Kredi çıkarsa yine size çıkmazsa yine size çıkmıyor, bu firmaların başvurularınıza hiçbir etkisi yoktur.

Peki işleyişleri nasıl?

Sitelerinde sizden istedikleri bilgiler ile (TCKN, Numaranız, İsim-Soy isim vs.) öncelikle KKB skorunuzu öğreniyorlar.

KKB açılımı Kredi Kayıt Bürosu olup sizin banka nezdindeki borç durumunuzu, ödeme performansınızı, adres, iletişim bilgisi ve bankalarda açık ve kapalı olan ürünlerinizi (Kredi, Kredi Kartı, KMH) gösteren bir rapordur.

Danışmanlık çatısı altındaki bu firmalar skorunuzu öğrenmek için bile sizden ortalama 100 TL gibi bir ücret talep ediyor. Oysa ki bu skoru müşterisi olduğunuz bankanın internet/mobil bankacılığı aracılığı ya da www.findeks.com adresinden 12-20 TL (Sadece skorunuzu gösterir) detaylı istiyorsanız (Skor, Hangi Bankaya Borcunuz Var?, Türkiye Skor Ortalaması Nedir?, Ödeme Performansınız Nasıl?) 20 TL karşılığında öğrenebilirsiniz.

Skorunuz öğrenildikten sonra size en uygun banka seçiliyor. Bunu sizde yapabilirsiniz, her bankanın web sitesinde kredi kampanya bilgileri mevcuttur. Bununla uğraşmak istemiyorsanız enuygun.com, hangikredi.com, hesapkurdu.com gibi sitelerden talep ettiğiniz kredi tutarını, vadesini seçip listelenen bankaları görebilirsiniz. (Yalnız bu siteler de sadece anlaşmalı oldukları bankaları gösterir)

Bundan sonrası ise sadece başvuru aşamasıdır. Adınıza başvuru yapılır ve onaylanıp onaylanmadığı gün içerisinde sonuçlanır.

Krediniz onaylanır ise sizi ofislerine davet ederek krediyi kullandırıp komisyonlarını hemen alırlar.

Peki krediyi ofislerinde nasıl kullandırıyorlar?

Her bankanın Direkt Satış Ekibi denilen birimleri mevcuttur. Bu ekibin personelleri şubelerden bağımsız olarak kendilerine verilen bölgelerde müşteri edinmeye çalışır. Örneğin X bankasının Şişli bölgesi direkt satış ekibinden bir personel Şişli de cafe, restoran, kuaför ayırt etmeksizin plansız bir şekilde esnaf ziyaretleri gerçekleştirerek müşteri edinmeye çalışır. Ziyaret ettiği esnaf ya da esnafın ziyaret esnasında orada bulunan müşterilerine Kredi, Kredi Kartı vs. vermeye çalışır. Aylık maaşı dışında prim sistemi ile çalışan bu personel ne kadar banka ürünü satışı yaparsa ona göre prim alır. Bu primi almanın en kolay yolu da bankadan habersiz komisyoncular ile çalışarak onların tuzağına düşürdüğü insanların başvuru girişlerini yapmak ve kredi onaylanır ise yine komisyoncuların ofisinde müşteri ile buluşup krediyi kullandırmaktır. (Personel kendi payına düşen tutarı da komisyoncudan elbet alıyor)

İşte komisyoncuların sizleri inandırmak için söylediği “size kredi çıkmaz ama bizim banka bağlantılarımız sayesinde kredi başvurunuzun onaylanmasını sağlarız” dedikleri bağlantıları direkt satış banka personelleridir.

Personellerin yaptıkları bu usulsüz işlerden bankaların bilgisi olmaz. Ya krediyi kullanan kişinin aklı başına geldiğinde şikayeti sayesinde ya da banka fraud, teftiş ekiplerinin aynı personelin aynı bölge de çok sayıda kredi kullandırmasından şüphelenerek yaptıkları araştırma sayesinde bu usulsüzlükler ortaya çıkar. Alınan aksiyon ise sadece personelin iş akdini feshetmek olur. Sonuçta kredi zorla kullandırılmamıştır ve krediyi kullanan müşteri komisyoncuya komisyonu kendi isteğiyle vermiştir. Bu yüzden bankaların yapabileceği farklı bir yaptırım bulunmuyor.

Yıl içinde direkt satış personellerinin banka değiştirme sirkülasyonları inanılmaz derecede yüksektir. Tabi ki her direkt satış personeli bu şekilde usulsüzlük yapmıyor, bunu da belirtmekte fayda var.

Yani komisyoncu aracılığı ile kredi kullanan herkes şunu çok iyi bilmeli ki komisyoncuya gitmeseydi de kendisine kredi çıkacaktı. Sorun hangi bankadan çıkacağını bulabilmekte. Bizim tavsiyemiz öncelikle halihazırda çalıştığınız bankaların şubesine giderek başvuru yapmaktır. Başvurunuz olumsuz sonuçlanır ise yine web den başvuru yerine şubeye giderek başvuru yapmaktır. Çünkü web başvurularında sistem otomatik işler, şube başvurularında ise krediye neden ihtiyacınız olduğunu ne amaçla kullanacağınızı vs. bilgileri şube personeline iletirsiniz, onlarda sisteme notlarını düşerek kredinizin onaylanması için gerekli yazışmaları Genel Müdürlük ile yapar.

Kredi çıkmayana ise komisyoncu da kredi çıkartamaz, bunu sakın unutmayın. Bankaların kredi onaylama süreci belirli prosedürler çerçevesinde Otomatik/Gri Alan olarak yapılır. Otomatik olan web, mobil-internet bankacılığı, sms ile yapılan ve anında sonuçlanan başvuruları ifade eder. Gri alan diye tabir ettiğimiz süreç ise şubeden yapılan başvurularda banka personelinin Genel Müdürlük ile yazışması neticesinde onaya dönebilecek başvuruları kapsar. (Kredinin ne amaçla kullanılacağı, ödemenin nasıl sağlanacağı, ek gelir/kefil gösterip gösteremeyeceği, daha önceki ödemelerin neden düzensiz olduğu bu yazışmalarda belirtilir)

Umarım bu bilgiler kredi komisyoncularından kurtulmanıza vesile olur.

Gelelim ikinci yönteme.

Faturalı Hat İle Dolandırıcılık

20.000 TL ye kadar nakit ihtiyacı olan ve bankalardan kredi kullanamayan insanları dolandırmaya yönelik olan bu uygulamada ise yöntem faturalı hat sahiplerine yönelik çalışmaktadır.

Dolandırıcılar kurdukları site vasıtası ile sizden bilgilerinizi talep eder. Bu bilgiler;

  • Adınız-Soyadınız,
  • TCKN numarasınız,
  • Cep telefonu numaranız,
  • Kullandığınız Operatör,
  • Nakit ihtiyacınızın sebebi (Sadece sizin ihtiyacınızın ne kadar acil olduğunu tespit etmek için istedikleri bir bilgidir. Ne kadar zor durumda olursanız bu durum komisyoncular için o kadar iyi olacaktır. Bu bilgiye göre az yada çok komisyon talep edeceklerdir )

Siz bilgilerinizi girdiğinizde dolandırıcılar bağlantılı oldukları ya da bizzat sahibi oldukları Turkcell, Vodafone bayileri üzerinden adınıza cihaz talebi için limit bilginizi sorgular. Yine banka kredisinde olduğu gibi adınıza operatör herhangi bir limit tahsis etmeye bilir. Operatörlerde bu işlemlerde kredi mantığı ile çalışır, aradaki fark bankalara göre biraz daha esnek olmalarıdır.

  • Faturalı hatta taksitli cihaz kampanyası şuan Vodafone ve Turkcell’de olup Türk Telekom bu tarz bir kampanya yapmamaktadır.
İşleyişin bundan sonrasını örnek ile anlatalım.

X operatörünün faturalı hat sahibinin nakit ihtiyacı oldu. Bunu karşılamak için nette bulduğu siteye bilgilerini girerek başvurusunu yaptı. Arayan dolandırıcı kişiye 10.000 TL için cihaz talebinin onaylandığını saat 12:00 de Y AVM’de bulunan X bayisinde olmasını istedi. Bayiye gittiğinde yasal prosedür çerçevesinde kişinin kimliği alınarak talep girildi, ardından piyasa değeri 10.000 TL olan Casper Excalibur G900.1075-8VL0A için satın alma işlemi başlatıldı. İşte işin en civcivli bölümü burada başlıyor. Ürünün nakit satış fiyatı 10.000 TL olup siz faturanıza 12 taksit yapacağınız için aylık 1.445 TL gibi bir ödeme yapacaksınız. Bu da size 17.450 TL ye geliyor demektir. Evrakları imzalayıp işlemler bittiğinde dolandırıcı size ürünün nakit fiyatının ortalama %70’ini verir. (7.000 TL) Sizde “ben nasıl bir saçmalık yaptım” düşüncesi ile oradan usulca ayrılırsınız.

Peki sorun henüz bitti mi? Tabi ki bitmedi. İlerleyen günlerde ilgili operatörün çağrı merkezi sizi arayarak bir takım sorular sorar.

  • İlgili tarihte bir cihaz almışsınız? Doğru mudur?
  • Cihazın model ve fiyatını söyler misiniz?
  • Ev adresiniz X olarak görüntüleniyor. Neden alakasız bir bayiden alış-veriş yaptınız?
  • Cihazı gerçekten aldınız mı? Yoksa nakit olarak mı size verildi?

Operatörün bu soruları sorma amacı gayet açık aslında. Onlarda bu tarz kötü niyetli bayilerinin olduğu biliyor, fakat bu bayilere yaptırım uygulamak, dava açmak, bayiyi kapatmak için kanıta ihtiyaçları var.

Gerçekten paraya ihtiyacınız var ve bir çıkar yol bulamadınız. Dolandırıcıya bulaşmadan bu şekilde bireysel başvuru yapabilir, başvurunuz onaylanır ise aldığınız cihazı Letgo, Sahibinde.com gibi sitelerde çok düşük bir fark ile satabilirsiniz. Aslında bu da çıkar bir yol değildir fakat en azından 3.000 TL eksik almamış olursunuz.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler;

1
be_endim
Beğendim
1
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
6
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
3
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Kredi Dolandırıcılığı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. Merhaba iyi çalışmalar. Ben böyle bir hataya düştüm çok fazla başvurudan dolayı bana red yediğimi 1 yada 2 ay sonra tekrar deneyeceklerini söylediler . Olay şu ki bir sözleşme gönderdiler ve bu sözleşmenin maddelerinde 3 ay boyunca yani sözleşme birtinimine kadar ben kendim herhangi bir başvuru yapmayacağım yaparsam ve olumlu sonuçlanırsa yine bunlar kredi çıkarmış gibi sayılacaklarmışve benden komisyon ücretini ceza olarak alacaklarmış . Yine bunlar kredi onaylatırsa ve ben bu krediyi kullanmasam yine ceza olarak o komisyon ücretini ödemek zorundaymışım ne yapmalıyım

    Cevapla
    • 12 Ağustos 2022, 17:37

      Merhaba,

      Bu tarz firmalar çok sayıda var ve hepsi sosyal medya ya da internet sitelerinde kendilerini Türkiye’ nin tek yasal finans danışmanı firması ilan ediyor. Sözleşmenizin bir örneği sizde de var mı? Bu kişileri savcılığa şikayet etmenizi öneririz. Muhtemelen işlemleriniz esnasında sizin adınıza KKB skorunuzu öğrenmek için yetki aldılar ve her başvurunuz da bunlara da bilgi gidecektir. Başvuru yaptığınızı öğrendiklerinde size psikolojik baskı yapabilirler.

      Size tavsiyemiz savcılığa gitmeniz ve bu süre zarfında adınıza kredi onaylanırsa onaylanan bankayı öğrenip hem bankayı hem de başvurunuz ile ilgilenen banka çalışanını da BDDK’ ya şikayet etmenizdir. Çünkü banka çalışanı da kimlerle çalıştığını biliyor ve iş ahlakına yakışmayan bir şekilde komisyonunu firmadan alıyor.

      Bu arada farkına vardıysanız kredi başvurunuzda hiçbir etkileri yok. Krediniz çıkmamış.

      Cevapla