Loading...
tr usd
USD
0.07%
Amerikan Doları
32,51 TRY
tr euro
EURO
-0.04%
Euro
34,96 TRY
tr chf
CHF
-0.04%
İsviçre Frangı
35,62 TRY
tr cny
CNY
-0.06%
Çin Yuanı
4,48 TRY
tr gbp
GBP
-0.14%
İngiliz Sterlini
40,88 TRY
bist-100
BIST
0%
Bist 100
9.716,77 TRY
gau
GR. ALTIN
0.25%
Gram Altın
2.442,40 TRY
btc
BTC
-0.13%
Bitcoin
64.418,78 USDT
eth
ETH
-0.18%
Ethereum
3.150,43 USDT
bch
BCH
-0.47%
Bitcoin Cash
475,88 USDT
xrp
XRP
0.08%
Ripple
0,53 USDT
ltc
LTC
1.14%
Litecoin
84,74 USDT
bnb
BNB
-0.04%
Binance Coin
612,95 USDT
sol
SOL
-0.57%
Solana
144,03 USDT
avax
AVAX
-0.17%
Avalanche
35,53 USDT

Pirinç Pilavı Tarifi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hepimizin vazgeçilmezi olan sofraların sultanı bembeyaz, ağızda tane tane dağılan pirinç pilavını yapamıyor musunuz? Yaptığınız pilavlar ya çok diri ya da çok mu lapa oluyor? Annenizin pilavı gibi bir türlü olmuyor mu? Hiç üzülmeyin hazırsanız başlayalım.

Pilavınızdan bir tabak yiyen ikinci tabağını almadan duramayacak. İşte pirinç pilavı yapmanın püf noktaları…

Pilav yaparken pirinç seçimi çok önemlidir. Pilavın tane tane olması için, pirincin suyunu içine iyice çekmesi gerekir. Pilav yapmaya başlamadan bir süre önce pirinci sıcak suya koymak nişastasının akmasını kolaylaştırarak pilavınızın lapa olmasını önleyecektir. Bu yüzden pilav yapmadan yarım saat önce pirincinizi sıcak suda bekletmelisiniz. Sıcak suda beklettiğiniz pirinçleri bir süzgece alıp, akan suyun altında iyice yıkamalısınız. Böylece kalan nişastası güzelce arınacak ve tane tane mis gibi bir pilavınız olacaktır.

Pişirme aşamasına gelindiğinde, mümkünse “pilav tenceresi” adıyla satılan çok derin olmayan geniş tencereleri tercih edin. Bu tencereler pirinçlerin daha çabuk ısınarak pişirme esnasında daha az kırılmasına yardımcı olacaktır. Eğer pilav tencereniz yoksa da büyük ve yayvan bir tencereyi tercih edin. Aksi takdirde pirinçleriniz şişip kabardığında tencereye sığmaz ve yapışır. Pilavınızın tane tane olması için dikkat etmeniz gereken en önemli püf noktalarından biri budur.

Öncelikle tencereye 1 yemek kaşığı kadar tereyağı alın. Yağı iyice erittikten ve kızdırdıktan sonra, yıkayıp suyunu süzdürdüğünüz pirinçleri tencereye alın. Pirinci mutlaka kısık ateşte kavurun. Kavurma aşaması pilavın lezzeti açısından çok önemlidir. Pirincinizi ne kadar iyi kavurursanız pilavınız o kadar lezzetli olur. Pirincin iyice kavrulduğu renginden anlaşılabilir. Eğer pirinçlerin göbekleri şeffaflaşmışsa kavrulmuş demektir. Bu noktada tencereye suyunuzu ilave edebilirsiniz.

Pilavın kıvamı açısından, su-pirinç oranı çok önemlidir. Pilavınızı 1 bardak pirince 1,5 bardak su şeklinde ölçerek yapmalısınız. Kavrulmuş pirincin üzerine ilave ettiğiniz su da sıcak olmalı. Soğuk su koyarsanız tencerenizin sıcaklığını bir anda düşürür ve pilavınızın pişme süresini uzatarak kıvamının bozulmasına neden olur. Pilavınızda pirinç tanelerinin daha beyaz olması için içine birkaç damla limon suyu ekleyin. Bu işlem tereyağının pirince vereceği hafif sarı rengi yok edecek ve pilavınıza parlaklık katacaktır. Ancak limon suyunu abartırsanız pilavınız ekşi olur, buna dikkat edin.

Tencerenin kapağını kapatıp pilavı pişmeye bırakın. Bu sürede pirinçlerin suyu azalmadan asla tencerenin kapağını açmayın. Kapağı açmak pilavın buharının tencereden kaçmasına neden olur.

 Son adımda pilavınızı dinlenmeye bırakın. Pişer pişmez hemen yemeyin. Altını kapattığınız pilavı bir kez daha karıştırın. Tencerenin üzerine bir peçete ya da kağıt havlu koyun ve kapağını kapatın. Pilavı 15 ile 20 dakika arasında dinlenmeye bırakın.

Mis gibi tane tane pilavınız artık hazır … Afiyet olsun :)

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Pirinç Pilavı Tarifi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir